UKUSNO

TAKO JEDNOSTAVNO, A BOGATO I DEKORATIVNO: Posni slavski kolač po bakinom receptu

0

Posni slavski kolač i izrada ukrasa — osnovno upustvo i saveti

foto: Bakina kuhinja
foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:


500 ml vode ( od toga poželjnija osveštena voda za kolač)
800-850 gr brašna
1 kašičica soli i šećera
20 gr svežeg kvasca

Priprema:

U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti 5 min. Sipati u vanglu, dodati osvećenu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti.

Dodavati brašna da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 minuta. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 minuta na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku na koju ste sipali brašna.

Odvojiti malo manje od pola, jedan mali deo loptica i 4 jednake loptice, pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.


Zamesiti 300 grama brašna sa vodom i zamesiti tvrdo testo, "obraditi" dobro i oklagijom dobro istanjiti.

Pečatom izvaditi 5 pečata koje morate imati ako pravite kolač, imate ih nabaviti u svakoj crkvi. Rezati razne figure pomoću modlica ili, ako ste vični, sami pravite. Figure pokriti.

 

Tepsiju obložite pek papirom, pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite do veličine dna šerpe ili tepsije. Četri male loptice poređajte preko njega unakrsno, a na sredinu stavite najmanju lopticu.


Pečate stavite na svaku lopticu, malo svaku pokvasite vodom da se bolje zalepi. Figurice takođe zalepite po želji... grožđe, golubove, cveće, lišće i sl.

 

Ostavite da kolač još malo poraste, pa ga pecite oko sat vremena, ako treba i duže, da bude lagan, na 180 stepeni C. Pečen kolač pokrijte da malo omekša i lakše se izvadi iz tepsije ili šerpe.

 

 

makonda-tracker