pravoslavlje

SLAVIMO VELIKI PRAZNIK — ARANĐELOVDAN: 3 dana za molitvu, evo koji običaji i verovanja se poštuju

0

Arhanđel Mihailo smatra se vojvodom svih anđela a mnoge je spasao od propasti. On predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a Sabor Svetog arhangela Mihaila — Aranđelovdan — proslavlja se u Srbiji 21. novembra. Na ovaj dan se, zapravo, proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Molitve počinju već u dan uoči praznika. Verni se mole na ovaj način:

 

"Svepobedni vojvodo Nebeskih Sila, ti si očistio nebo od Satane i crnih anđela njegovih, očisti i duše naše od svakoga greha, jer gresi naši otvaraju vrata i prozore duša naših, te kroz njih ulaze u nas nečiste sile demonske, prljajući i umrtvljujući duše naše, koje treba da su anđelski čiste i anđelski besmrtne."

 

Na dan 21. novembra svi verni odlaze u crkvu da zapale sveću. Ko nije u mogućnosti, neka okadi sobu sa ikonom i zapali sveću moleći se svom anđelu.

 

U narodu se kaže da nebo prima molitvu celog dana, važno je da otvorite dušu i srce. Mislite na svoje vredne, važne i duboke želje, ne na sitnice ovoga sveta.

 

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina.

 

Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

 

Narod veruje da je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se dva puta godišnje spusti u pakao i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u nebeskom carstvu.

 

Zato i dan posle Aranđelovdana ne prestaju molitve, a verni traže podršku u onome što im zadaje najviše teškoća. Ne valja se ovih dana ljutiti ni srditi na bilo koga, duša se polako priprema za post, valja oprostiti svima.

 

Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.

 

Pravoslavni Srbi slave i "letnji Aranđelovdan", 26. jula, ali radi se o drugom svecu – tada se proslavlja Sabor arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

 

 

makonda-tracker