proverenO

NE MOŽE DA NE USPE — ČAK I AKO STE POČETNIK! Bogati slavski kolač koji izgleda prelepo i još je boljeg ukusa (RECEPT)

2

Jednostavan i jedini pravilan način da napravite domaći slavski kolač čiji se ukus pamti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač. On se obično mesi dan pre slave i evo kako da ga napravite.

 

Sastojci:

 

  • 20 do 30 g kvasca
  • pola šolje mlakog mleka
  • so
  • 3 kašike šećera
  • 1 do 1,1/2 kg brašna
  • 4 žumanceta
  • rendana kora limuna
  • maslac

 


Priprema

 

U lonac od 1 litra izdrobiti 20 do 30 grama kvasca, nalijte ga s pola šolje mlakog mleka i prstima razmazati kvasac tako da nema grudvica. Zatim dodati malo soli, jednu kašiku šećera i malo brašna koliko da se dobije retko testo. Sud stavite blizu šporeta i ostavite dok kvasac ne uskisne i napuni lončić.

 

Za to vreme prosejati 1 do 1,1/2 kilograma brašna, staviti ga u sud za mešenje (po mogućnosti ovaj sud upotrebljavati samo za mešenje slavskog kolača) i kod šporeta dobro zagrejati.

 

Kad je kvasac nadošao početi mešenje. U brašnu napraviti udubljenje u sredini, dodati kvasac, 4 žumanceta, 2 do 3 kašike šećera, malo strugane kore od limuna i nekoliko kapi osveštane vodice pa sve to zamesiti dolivajući malo mleka, tako da se dobije testo srednje tvrdoće. Prilikom mešenja dodavati malo-pomalo rastopljenog maslaca, a takođe s vremena na vreme treba zamakati dlanove u rastopljeno maslac i tako masnim rukama mesiti (upotrebiti oko 100 g maslaca).


Testo treba mesiti sve dok se ne odvaja od prstiju i dok se na njemu ne pojave klobuci, plikovi. Kada je testo dovoljno izrađeno izvadite ga iz suda, dno suda pospite brašnom i onda vratite testo u sud, prekrstite ga, pokrijte ga s nekoliko čistih salveta i ostavite na toplom mestu da uskisne.

 

Kada je testo dostiglo dva puta svoju veličinu, pažljivo ga izručite na dasku pospite brašnom, lako ga rukama izradite u obliku okruglog hleba i stavite u okrugao kalup, koji je prethodno dobro podmazan maslacem i posut brašnom. Prilikom ovog premesivanja testo se ne sme mnogo pritiskivati, niti mesiti jer u tom slučaju neće narasti kolač. Kalup sa kolačem opet prekritjte salvetama i ostavite na toplom mestu da ponovo uskisne. Kada je kolač dovoljno narastao, pomažite ga razmućenim jajetom i ukrašavajte ukrasima od istog testa.

 

 

makonda-tracker