Antistresni melem za nepce i živce – oduševljava nežnom aromom i opuštajućim efektom.
U čaju od kamilice navikli smo da uživati kao toplom napitku, ali umirujuća svojstva belo-žutih cvetića dolaze do izražaja i kad se od njih napravi osvežavajući desert. Sladoled od kamilice antistresni je melem za nepce i živce – oduševljava nežnom aromom i opuštajućim efektom.
Sladoled od kamilice
Sastojci:
1 l meka
8 ‒ 10 kesica čaja od kamilice ili 6 ‒ 8 kašika osušenih cvetova kamilice
2 ‒ 3 kašike meda (sa kamilicom se dobro slaže cvetni, odnosno livadski med, ali i med od bagrema ili lipe)
1 ‒ 2 kašike šećera
4 žumanca
1 ‒ 2 kesice šlag-pene
Priprema:
Zagrejte mleko do vrenja. Potom smanjite vatru na minimum i u mleko dodajte kesice čaja (ili osušene cvetove kamilice). Nakon 5 minuta sklonite sa vatre i ostavite 20 minuta poklopljeno.
Od toga odvojte pola litre mleka, a preostalo mleko sa kesicama čaja (ili osušenim cvetovima kamilice) stavite u frižider.
Penasto umutite žumance sa šećerom i pomešajte sa mlekom koje ste odvojili. Kuvajte na laganoj vatri ili na pari 10 ‒ 15 minuta stalno mešajući (smesa ne sme da provri, niti da se zgrudva). Potom u smesu dodajte med i ostavite da se ohladi.
Iz mleka koje je stajalo u frižideru izvadite vrećice čaja (ili kroz gusto sito ili gazu procedite mleko i uklonite cvetove kamilice) pa sa tim mlekom umutite šlag.
Dobijenu smesu lagano spojite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca, dobro promešajte i ostavite da se hladi u frižideru. Promešajte najmanje 2 ‒ 3 puta pre nego što premestite sladoled u zamrzivač.
Nakon što stavite sladoled u zamrzivač, povremeno ga promešajte da se ne stvore ledeni kristalići kako bi sladoled bio fino kremast.
Dodatni saveti:
• Pre rashlađivanja sladoled možete dodatno obogatiti tako što ćete umešati 4 ‒ 6 kašika likera od kamilice.
• Volite li još medeniji ukus, prije nego što sladoled stavite u zamrzivač, dno posude prelijte medom cik-cak potezima. Prekrijte slojem sladoleda pa ponovo malo pospite medom, i tako nekoliko puta.
• Uz ovaj sladoled možete poslužiti medenjake ili drugi keks, a odlično prija i u kombinaciji s kajsijama ili breskvama.