Bez obzira na godišnje doba, slaninica je jedan od omiljenih mesnih proizvoda, a ako umete da je ispržite ili ispečete bez greške užitak će biti još veći!
Retko koja osoba ne voli da jede slaninu. Nju možete koristiti kao dodatak u Cezar salati, da napravite omlet… Ukusna i hrskava slanina će upotpuniti svaki vaš obrok, piše Stvar ukusa. Saznajte na koje načine možete da je pripremite.
Pržena slanina
Najjednostavniji način pripreme slanine je u tiganju. Na taj način ćete lako odrediti kada je slanina gotova, kada je treba okrenuti na drugu stranu, a miris koji se širi kuhinjom još više će otvoriti vaš apetit. Najbolje je da slaninu prirpemate u tiganju s visokim ivicama kako biste izbegli preterano prskanje i prljanje šporeta i kuhinje.
Ovaj ukusan mesni proizvod pripremite na umerenoj temperaturi, a s obzirom da će se tokom prženja smanjiti, slobodno stavite više slanine u tiganj. Koristeći hvataljke, često okrećite slaninu.
Kada je slanina ispržena, izvadite je i stavite na ubrus da se iscedi višak masnoće.
Slanina iz rerne
Ako planirate da pripremite dosta slanine, najbolje je da je prirpemate u rerni.
Rernu uključite na 200°C da se zagreje. Uzmite malo dublji pleh i na dno stavite aluminijumsku foliju, pa preko stavite rešetku za pečenje. Rešetka će omogućiti slanini da se lepo ispeku izdignute i da ne plivaju u svojoj masnoći. Ali neće biti veći problem i ako nemate rešetku.
Stavite slaninu u zagrejanu rernu i okrenite je nakon otprilike 10 minuta. Vreme pripreme zavisi od debljine slanine, ali i od vašeg ličnog ukusa – da li volite hrskavu slaninu ili ne. Ispečenu slaninu stavite na ubrus da se iscedi višak masnoće.
Ovaj način pripreme ima još jednu prednost – kada se masnoća ohladi, samo zgužvajte aluminijumsku foliju i bacite je.
Slanina pripremljena u mikrotalasnoj
Prekrijte tanjir papirnim ubrusima u nekoliko slojeva, pa preko stavite 4-6 režnjeva slanine i zatim sve prekrijte sa još dva sloja ubrusa.
Zagrevajte u mikrotalasnoj rerni na jakoj temperaturi oko dva minuta, a potom izvadite da proverite da li je slanina gotova. Nekoliko puta ponavljajte postupak zagrevanja i proveravanja slanine, a čitav proces ne bi trebalo da traje duže od pet minuta.