Tradicionalne torte od sira odavno se spremaju u Njujorku i Japanu. Čizkejk vole da prave i domaćice u Nemačkoj i Austriji, po tradicionalnim recepturama i od domaćeg punomasnog sira.
Svima je zajedničko da se lako prave, nije potrebno mnogo sastojaka, a trik je u pečenju. Kolač treba dugo peći na tihoj vatri, pazeći da ne pregori, a da bude sočan iznutra, piše Lepa&srećna.
Evo recepta za bečku tortu od sira!
Sastojci: 100 g putera, 200 g šećera, 5 jaja, 1 kg punomasnog neslanog sira, 1 kašika gustina, 1 kašika brašna, ekstrakt vanile.
Za glazuru: 100 g čokolade, 50 g putera.
Priprema: Umutite puter i šećer, zatim dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći. Dodajte esktrakt vanile. Varjačom pažljivo umešajte sir, a zatim i gustin i brašno.
Zagrejte rernu na 170 stepeni. U podmazanu okruglu tepsiju razlijte smesu, smanjite temperaturu na 150 stepeni, a zatim pecite oko sat vremena.
Nakon toga isključite rernu, odškrinite vrata i ostavite još malo tepsiju unutra.
Kad se torta dobro ohladi, prelijte glazurom od istopljene čokolade i putera.