recept dana

DOČEKAJTE PROLEĆE SPREMNI: Domaći sladoled od vanile idealna poslastica za odmaranje na sunčanoj terasi!

0

Neka vam karantin ne padne teško

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

4 žumanceta

250 ml punomasnog mleka

750 ml slatke pavlake

150 g šećera

2 kašike vanile

 

Priprema:

 

Umutiti žumanca sa žicom za mućenje i ostaviti ih sa strane.

U šerpicu sipati mleko, slatku pavlaku i šećer i samo zagrejati da bude vrelo, ali nemojte da vam provri.

 

Uzimati po kutlaču vrelog mleka i sipati veoma polako u umućena žumanca, koja ćete stalno da mutite, jer ako ne mutite i ne sipate polako, žumanca će se zgrudvati.Sipati tako polovinu mleka i stalno mutite. Kad dobijete glatku kremu,onda tu kremu sipati u preostalo mleko, opet mutite.

 

Vratite nazad na ringlu i kuvajte oko 5 minuta na osrednjo nižoj temperaturi,stalno mešajući dok se malo ne zgusne. Krema je gotova kad ostane na pozadini varjače,znači da se ne slije odmah sa nje.

 

foto: Shutterstock

Uzeti cediljku i procediti kuvanu smesu kroz nju da nemate grudvica. Dodati 2 kašike vaniline esencije, sve zajedno izmešati.

 

Uzeti plastičnu foliju pokriti preko skuvane kreme i utisnuti je svuda okolo, da vam se ne stvori kožica na kremi.

 

Ostaviti preko noći u frižider da se potpuno ohladi.

 

Potpuno ohlađenu kremu sipati u mašinu za sladoled i napraviti sladoled po uputstvu proizvođača mašine.

 

Napravljen sladoled sipati u posudu i vratiti u zamrzivač da odstoji od 4 do 6 sati da se potpuno stegne.

 

Ako nemate mašinu napravite sladoled na način na koji vi pravite sladoled.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker