Neka vam karantin ne padne teško
Sastojci:
4 žumanceta
250 ml punomasnog mleka
750 ml slatke pavlake
150 g šećera
2 kašike vanile
Priprema:
Umutiti žumanca sa žicom za mućenje i ostaviti ih sa strane.
U šerpicu sipati mleko, slatku pavlaku i šećer i samo zagrejati da bude vrelo, ali nemojte da vam provri.
Uzimati po kutlaču vrelog mleka i sipati veoma polako u umućena žumanca, koja ćete stalno da mutite, jer ako ne mutite i ne sipate polako, žumanca će se zgrudvati.Sipati tako polovinu mleka i stalno mutite. Kad dobijete glatku kremu,onda tu kremu sipati u preostalo mleko, opet mutite.
Vratite nazad na ringlu i kuvajte oko 5 minuta na osrednjo nižoj temperaturi,stalno mešajući dok se malo ne zgusne. Krema je gotova kad ostane na pozadini varjače,znači da se ne slije odmah sa nje.
Uzeti cediljku i procediti kuvanu smesu kroz nju da nemate grudvica. Dodati 2 kašike vaniline esencije, sve zajedno izmešati.
Uzeti plastičnu foliju pokriti preko skuvane kreme i utisnuti je svuda okolo, da vam se ne stvori kožica na kremi.
Ostaviti preko noći u frižider da se potpuno ohladi.
Potpuno ohlađenu kremu sipati u mašinu za sladoled i napraviti sladoled po uputstvu proizvođača mašine.
Napravljen sladoled sipati u posudu i vratiti u zamrzivač da odstoji od 4 do 6 sati da se potpuno stegne.
Ako nemate mašinu napravite sladoled na način na koji vi pravite sladoled.