Možete napraviti i sami u svojoj kuhinji domaći posni majonez, a mi predlažemo 3 recepta.
POSNI MAJONEZ OD GUSTINA
Sastojci:
- 6 ravnih kašika gustina
- 24 kašike vode
- 3 kašičice senfa
- 9 kašika ulja
- sok od 1/2 limuna
- biber
- so
Priprema:
6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica. Skuvati da se zgusne.
Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa
Zatim dodati jednu po jednu 9 kašika ulja. Na kraju sipati sok od 1/2 limuna.
Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu.
Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA
Sastojci:
- 200 ml nezaslađenog sojinog mleka
- 300 ml ulja
- kašičica limunovog soka
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
- kašičica senfa
- soli po ukusu
Priprema:
Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja.
Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće.
Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.
Sada dodajte senf i ostatak ulja.
Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.
POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA
Sastojci:
- 2 krompira
- kašičica senfa
- limunov sok
- kašika belog vina
- 200 ml ulja
- so
- biber po ukusu
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte.
Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte.
Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom.
Dodajte polako ulje.
Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.