recept dana

IDEALNA POSLASTICA UZ DOMAĆU, CRNU KAFU: Neodoljive tulumbe za sve vaše goste!

0

Ovu poslasticu ćete imati nekoliko dana na trpezi

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci: 

 

Testo

 

400 g brašna

400 ml vode

150 ml ulja

5 jaja

1 kasika šećera

1 mala kašičica soli

Ulje za prženje

Agda

1 litar vode

600 g šećera

1/2 limuna

 

Priprema:

 

Staviti vodu, ulje, šećer i so da prokuva.

 

Kad prokuva ugasiti šporet pa dodati brašno i mešati da bude gušća smesa. Ostaviti smesu da se ohladi.

 

Kad se smesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mešati dobro da se smesa uednači. Znači ne sme biti trag jaja. Smesa lepi za ruke i najbolje je rukama mesiti 20 minuta.

 

Stavljati smesu u kalup za tulumbe i praviti željene oblike, veće ili manje u toplo ulje, nikako previše vruće. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Pržiti ih nekoliko munuta da dobiju lepu žućkastu boju. Pazite da vam ne izgore.

 

Napraviti agdu tako što ćete staviti vodu ,šećer i limun da se kuvaa sve dok se šećer ne ukuva. Agda je gotova kad polako klizi sa kašike. Ostaviti agdu da se ohladi. Vruće tulumbe stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta, pa ih onda stavljati u željenu posudu.

 

Na kraju dolazi na red šećer. 

 

foto: Profimedia

 

 

 

 

makonda-tracker