Ovu poslasticu ćete imati nekoliko dana na trpezi
Sastojci:
Testo
400 g brašna
400 ml vode
150 ml ulja
5 jaja
1 kasika šećera
1 mala kašičica soli
Ulje za prženje
Agda
1 litar vode
600 g šećera
1/2 limuna
Priprema:
Staviti vodu, ulje, šećer i so da prokuva.
Kad prokuva ugasiti šporet pa dodati brašno i mešati da bude gušća smesa. Ostaviti smesu da se ohladi.
Kad se smesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mešati dobro da se smesa uednači. Znači ne sme biti trag jaja. Smesa lepi za ruke i najbolje je rukama mesiti 20 minuta.
Stavljati smesu u kalup za tulumbe i praviti željene oblike, veće ili manje u toplo ulje, nikako previše vruće. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Pržiti ih nekoliko munuta da dobiju lepu žućkastu boju. Pazite da vam ne izgore.
Napraviti agdu tako što ćete staviti vodu ,šećer i limun da se kuvaa sve dok se šećer ne ukuva. Agda je gotova kad polako klizi sa kašike. Ostaviti agdu da se ohladi. Vruće tulumbe stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta, pa ih onda stavljati u željenu posudu.
Na kraju dolazi na red šećer.