Novogodišnji i Božićni praznici zahtevaju dobre kulinarske ideje
Za I i II koru po:
6 belanaca
200 g šećera
1 kašičica sirćeta
Krem II:
250 g margarina
250 g šećera u prahu
Krem I:
12 žumanaca
100 g šećera
5 kašika brašna
1 kašika gustina
500 ml mleka
250 g pečenih i samlevenih lešnika
Ostalo:
400 g šlaga
Priprema:
Umutiti dve kore od po 6 belanaca, 200 g šećera i kašičice sirćeta. Belanca mutiti, postepeno dodavati šećer i na kraju sirće. Koru susiti na 180 stepeni oko 40 minuta, a u pleh u kojem se peku korice staviti pek papir. Napraiti dve takve kore.
Prvi fil: Od pola litra mleka odvojiti 100 ml, a ostatak (400 ml) staviti da se kuva. Umutiti 12 žumanaca sa 100 g šećera. Kada se to umuti dodati 5 kašika brašna, kašiku gustina i ostatak mleka, i još malo mutiti mikserom najmanjom brzinom. U vrijuće mleko dodati umućena žumanca i kuvati krem (najbolje je to kuvati u loncu za mleko), pa ohladiti.
Drugi fil: Umutiti 250 g margarina i 250 g šećera u prahu. Kada se fil sa žumancima ohladi, sjediniti prvi i drugi fil i na kraju dodati lešnike.
Filovati sledećim redosledom: kora - fil - šlag - kora - fil - šlag.
Na kraju tortu ukrasiti preostalim šlagom i ukrasiti.