Ove kiflice možete i da zamrznete kad ih ispečete - biće ukusne i kad se odmrznu!
Sastojci:
Fil od maka
- 200 g mlevenog maka
- 120 g šećera
- 100-110 ml mleka
- ribana korica od pola limuna
Testo:
- 375 g brasna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 g putera
- 1 jaje
- 60 g šećera u prahu
- sok i kora pola limuna
- 75 ml mleka sobne temperature
Priprema
Prvo napraviti fil od maka: u šerpu staviti mleko i šećer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro izmešati i ostaviti da se hladi.
Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer u prahu i sitnije isečen puter, pa ga natreti sa brašnom da se dobije sitna, mrvičasta mešavina. Dodati jaje, koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo. Testo mesiti minut-dva dok ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od ruke. Podeliti testo na tri jednaka dela, od svakog formirati lopticu pa je rastanjiti na krug prečnika oko 15 cm. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi sat vremena.
Radnu površinu malo posuti brašnom i razviti testo, okrećući ga, do debljine od oko 1-2 milimetra. Dodavati pomalo brašna po potrebi.
Premazati testo trećinom fila, ostavljajući po 1 centimetar do ivice bez maka.
Po linijama prečnika, iseći testo na 16 jednakih delova ( najbolje točkićem za sečenje pice). Uviti kiflice i peći u plehu s pek-papirom, na temperaturi od 180 C, dvadesetak minuta.
Ohlađene kiflice uvaljati u sećer u prahu ili ih samo posuti šećerom.