Jabuke su mnogima omiljeno voće koje nudi jesen, a mogućnosti pripreme raznih poslastica su beskrajne
Džem od jabuka
Sastojci:
- 2 kg jabuka
- malo vode
- 700 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Jabuke očistite i iseckajte pa ih stavite sa malo vode u šerpu da se prokuvaju. Kada se prokuvaju, sameljite ih štapnim mikserom pa ih vratite na ringlu da se krčkaju. Nakon pola sata, dodajte im šećer pa opet vratite na ringlu još 15ak minuta da se krčkaju. Proverite gustinu. Ako vam odgovara dodajte vanilin šećer, dobro izmešajte pa sipajte u sterilisane i vrele tegle.
Sušenje jabuka
Jabuke možete sačuvati tako što ćete ih osušiti za zimu. Suve jabuke su izuzetno zdrava grickalica, a može da se koristi i za čaj ili kompot.
Priprema:
Jabuke dobro operite i oljuštite. Zatim ih izdubite tako što ćete im izvaditi seme. Isecite jabuke na tanke kolutove. Potopite kolutove jabuka u slanu vodu na 5 minuta. Zatim provucite konac kroz sredinu kolutova jabuka i dobijeni venac od jabuka stavite na neko prozračno mesto bez direktnog sunca.
Jabuke možete sušiti i u rerni na 70 stepeni dok se sasvim ne osuše.
Jabuke u šlafroku
Sastojci:
- 1 jaje
- 2 jabuke
- 200 ml mleka
- brašno
- ulje
- šećer u prahu
- može i cimet
Priprema:
Zamesiti testo kao za palačinke samo malo gušće. Jabuke očistiti i iseći na listiće. Ubaciti u testo i pržiti u ulju. Vaditi na papirnu salvetu da upije višak masnoće. Posuti prah šećerom zamirisano vanilom. Uživajte.
Tufahije
Sastojci:
- 8 jabuka srednje veličine (1,3kg)
- 1 litar vode
- 500g šećera
- sok jednog limuna
- 120 g mlevenih oraha
- 2 kašike šećera u prahu
- 70 ml mleka
- 100 g šlaga
- 100 ml hladne kisele vode
- malo mlevenih oraha za dekoraciju
Priprema:
Oljuštiti 8 jabuka srednje veličine i izvaditi središnji deo. Preći kolutićem limuna oljušćene jabuke da ne bi potamnele. U šerpu sipati 1l vode, 500 g šećera i sok od jednog limuna. Šerpu staviti na ringlu da voda proključa i staviti jabuke. Šerpu poklopiti i kuvati 5 minuta na srednjoj jačini. Okrenuti jabuke i kuvati još 5 minuta. Izvaditi jabuke i ostaviti da se potpuno ohlade.
U šerpu sipati 70 ml mleka, dodati 2 kašike šećera u prahu, promešati i zagrejati mleko do temperature ključanja.
U 120g mlevenih oraha sipati vruće mleko i promešati. Ohlađene jabuke staviti u posudu i ubaciti orahe u jabuke. Jabuke zatim preliti sokom u kom su se jabuke kuvale. U jednu posudu staviti 100 g šlaga, dodati 100 ml hladne kisele vode i mutiti dok šlag ne postane čvrst, oko 3 minuta.
Preko jabuka staviti šlag, a za dekoraciju možete dodati mlevene orahe preko.