Sjajne grickalice možete da pripremite sami, a znaćete tačno šta u njih stavljate i svojima najdražima iznećete nešto potpuno domaće i ukusno.
Sastojci:
- 10 gr kvasca
- 200 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 100 gr maslaca
- 350-400 gr brašna
- 2 kašike pavlake
- 100 gr kobasica dimljenih
- 1 žumance
- 3 pune kašike ajvara
- semenke: susam, suncokret i druge po izboru
- malo soli
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo mleka dodati šerćer, dodati ostatak mleka brašno i so i zamesiti srednje tvrdo testo da bude glatko . Ostaviti da odmori 20 min pokriveno.
Razviti tanko pa premazati maslaacem, Preklopiti par puta kao u Videu i staviti opet da odmori 10 min. Svaki sečeni štapić uviti oko sebe i redjati u pleh sa razmakom.
Razviti pola cm. pa premazati ajvarom. Iseći na trake pa posuti seckanim dimljenim kobasicama i semenkama.
Pleh obložite pek papirom. Premazati žumancetom.
Peći na 200 stepeni 25 min da lepo porumene.