RECEPT DANA

SLADOKUSCI ĆE SE POSEBNO OBRADOVATI: Kremasta "MOUSSE" torta sa kikiriki puterom je prava BOMBA!

0

Svi će je posebno voleti 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

100 g putera

125 g bele čokolade za kuvanje

65 g šećera

1 kašičica arome vanile

2 veća jaja

20 g kakaa

 

Za kikiriki-puter mousse kremu:

 

200 g kikiriki putera

40 g šećera u prahu

1 ravna kašičica (3 g) želatina + 1 kašika hladne vode

280 g mekano umućene slatke pavlake (36% m.m.)

 

Priprema: 

 

Podloga bez brašna

 

Ubacite u šerpu puter i čokoladu izlomljenu na kocke, pa stavite na šporet i otopite na najmanjoj vatri. Ubacite i šećer pa mešajte sve još minut-dva da se šećer otopi (ne mora skroz).

Skinite sa vatre pa ostavite da se prohladi kratko, 5-10 minuta.

Dodajte aromu vanile i jedno po jedno jaje, pa dobro izmešajte žicom.

Na kraju dodajte kakao i sve lepo sjedinite žicom. Treba da dobijete finu glatku i sjajnu čokoladnu smesu.

Ovu smesu ulijte u mali okrugli kalup prečnika 20 cm, kojem ste prethodno obložili dno pek papirom a stranice malo namazali puterom.

Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 25 minuta.

Nek se prohladi malo u plehu, pa izvadite podlogu iz pleha i ostavite je da se skroz ohladi na žici.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

 

Kikiriki puter mousse krema

 

Ubacite u posudu kikiriki puter i malo ga podgrejte u mikrotalasnoj (ako je potrebno) tako da bude kremast. 

Dodajte šećer u prahu i dobro izmešajte kašikom.

U malu šerpicu ubacite kašičicu želatina, prelijte kašikom vode i ostavite da nabubri 10-ak minuta. Za to vreme umutite slatku pavlaku, ali vrlo kratko, tako da ostane mekana. Oprez kod mućenja slatke pavlake da je ne biste premutili, jer će se pretvoriti u puter. Napomena: slatka pavlaka mora biti mlečna (ne biljna), sa 36% mlečne masti.

Kada je želatin nabubrio, podgrejte ga na šporetu da se otopi i ulijte ga u kikiriki puter pa dobro izmešajte. Odmah potom dodajte mekano umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite kašikom u glatku kremu. Ona će na početku biti mekša (tako treba), ali će se stegnuti nakon hlađenja u frižideru.

Ohlađenu brownie podlogu stavite na odgovarajući tanjir i stavite okolo obruč od kalupa. Obruč je obavezan.

Na podlogu odmah izlijte kikiriki puter mousse kremu i lepo poravnajte špatulom. Stavite u frižider dok pripremate drugu kremu.

 

 Vrh torte možete dekorisati svežim voćem ili orasima i lešnicima. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker