Svi će je posebno voleti
Sastojci:
100 g putera
125 g bele čokolade za kuvanje
65 g šećera
1 kašičica arome vanile
2 veća jaja
20 g kakaa
Za kikiriki-puter mousse kremu:
200 g kikiriki putera
40 g šećera u prahu
1 ravna kašičica (3 g) želatina + 1 kašika hladne vode
280 g mekano umućene slatke pavlake (36% m.m.)
Priprema:
Podloga bez brašna
Ubacite u šerpu puter i čokoladu izlomljenu na kocke, pa stavite na šporet i otopite na najmanjoj vatri. Ubacite i šećer pa mešajte sve još minut-dva da se šećer otopi (ne mora skroz).
Skinite sa vatre pa ostavite da se prohladi kratko, 5-10 minuta.
Dodajte aromu vanile i jedno po jedno jaje, pa dobro izmešajte žicom.
Na kraju dodajte kakao i sve lepo sjedinite žicom. Treba da dobijete finu glatku i sjajnu čokoladnu smesu.
Ovu smesu ulijte u mali okrugli kalup prečnika 20 cm, kojem ste prethodno obložili dno pek papirom a stranice malo namazali puterom.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 25 minuta.
Nek se prohladi malo u plehu, pa izvadite podlogu iz pleha i ostavite je da se skroz ohladi na žici.
Nastavak na sledećoj strani!
Kikiriki puter mousse krema
Ubacite u posudu kikiriki puter i malo ga podgrejte u mikrotalasnoj (ako je potrebno) tako da bude kremast.
Dodajte šećer u prahu i dobro izmešajte kašikom.
U malu šerpicu ubacite kašičicu želatina, prelijte kašikom vode i ostavite da nabubri 10-ak minuta. Za to vreme umutite slatku pavlaku, ali vrlo kratko, tako da ostane mekana. Oprez kod mućenja slatke pavlake da je ne biste premutili, jer će se pretvoriti u puter. Napomena: slatka pavlaka mora biti mlečna (ne biljna), sa 36% mlečne masti.
Kada je želatin nabubrio, podgrejte ga na šporetu da se otopi i ulijte ga u kikiriki puter pa dobro izmešajte. Odmah potom dodajte mekano umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite kašikom u glatku kremu. Ona će na početku biti mekša (tako treba), ali će se stegnuti nakon hlađenja u frižideru.
Ohlađenu brownie podlogu stavite na odgovarajući tanjir i stavite okolo obruč od kalupa. Obruč je obavezan.
Na podlogu odmah izlijte kikiriki puter mousse kremu i lepo poravnajte špatulom. Stavite u frižider dok pripremate drugu kremu.
Vrh torte možete dekorisati svežim voćem ili orasima i lešnicima.