Uz ovaj recept i početnici će uspeti da briljiraju
Potrebno je:
500 g kora za pitu
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa
100 g suvog grožđa
Za preliv:
700 g šećera
700 ml vode
1 vanil šećer
sok od pola limuna
Potrebno je:
Kašiku ulja staviti u šoljicu vode, promešati. Odvojiti po 3 kore (staviti jednu na drugu), iseći ih po dužini na po 4 trake. Svaka traka ima po 3 kore. Na prvu i drugu staviti po kašičicu mešavine vode i ulja, a na treću kašičicu mlevene plazme, 2 kašičice mlevenih oraha i 10ak zrna suvog grožđa. Saviti u trougao.
Trouglove poredjati u pleh i peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Od vode i šećera skuvati sirup, kad provri, kuvati još desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodati vanil šećer i sok od pola limuna. Prohladjene baklave preliti vrućim sirupom i ostaviti nekoliko sati da dobro upiju.