recept

SLATKIŠ KOME NEĆETE ODOLETI: Sa lakoćom pripremite ŠVEDSKU pitu

0

Fina i ukusna poslastica za svakoga, a priprema se jednostavno.

ilustracija
ilustracijafoto: Profimedia

ZA KORU

 

 

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 12 kašika
  • mleko - 12 kašika
  • ulje - 12 kašika
  • brašno - 12 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 2 kašike

 

ZA PRELIV

 

 

  • mleko - 400 ml
  • šećer - 4 kašike

 

ZA FIL

 

 

  • šlag krem - 100 g, beli
  • gazirana mineralna voda - 100 ml
  • kisela pavlaka - 180 g

 

Na sledećoj strani priprema.

 

ilustracija
ilustracijafoto: Profimedia

NAČIN PRIPREME


Za koru: Mikserom umutiti jaja i šećer. Postepeno dodavati ulje i mleko neprekidno muteći mikserom. Potom mikser isključiti, umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao prahom.

 

Promešati varjačom kako bi se svi sastojci sjedinili. Smesu uliti u uljem podmazan i brašnom posut pleh (srednjih dimenzija) i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.

 

Gotovu koru izvaditi iz rerne i tako vrelu preliti mešavinom mleka i šećera (mleko prokuvati, ostaviti da se dobro ohladi, dodati šećer, izmešati i držati u frižideru kako bi preliv bio hladan). Ostaviti da se ohladi i kora lepo upije mleko.

 

Za fil: Šlag krem umutiti sa hladnom gaziranom mineralnom vodom, dodati kiselu pavlaku i dobro umutiti mikserom. Dobijenu smesu naneti preko ohlađene kore. Seći na kocke (ili parčad željene veličine), servirati i poslužiti.

 

 

makonda-tracker