ZDRAVO I UKUSNO

BEZ MLEKA, BELOG ŠEĆERA I GLUTENA: Čokoladni kolač sa lešnicima i heljdom po receptu Branke Nevistić (RECEPT)

1

Šarmantna voditeljka pohvalila se svojim kulinarskim umećem, a budući da je fotografijom ove poslastice potpuno očarala brojne pratioce na Instagramu, rešila je da recept podeli sa svima.

foto: instagram/Branka Nevistić
foto: instagram/Branka Nevistić

Naime, naša šarmantna voditeljka Branka Nevistić pohvalila se svojim brojnim pratiocima na Instagramu čokoladnom poslasticom koju je pripremila za svoje najmilije. Osim što je perfektnog ukusa, voditeljka otkriva da je kolač uz to i zdrav, pa su mnogi poželeli da saznaju recept.

 

- Malo me mrzelo juče da pišem RECEPT, ali obećanje je obećanje. Stiže taman da se spremite za vikend i obradujete vašu veliku i malu decu. Nikada ga nisam pravila po originalnom receptu jer u našoj kuhinji nema belog brašna, belog šećera, putera, mleka. Videćete, ovaj kolač ništa nije izgubio mojim zamenama. Probajte i javite mi kako je ispalo! jedva čekam. od srca❤️ - napisala je Branka a onda, kako je i obećala, podelila recept u kom je detaljno objasnila postupak pripreme:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Branka Grujic (@corallo_verde) on


ČOKOLADNI KOLAČ SA LEŠNICIMA I HELJDOM

 

vreme pripreme: 20tak min

pečenja: 30 min

Sastojci • 170g čokolade (45-70% kakao delova) • 115g putera ( ja koristim bez laktoze) • 4 jaja • 100g smeđeg šećera (zamenila sam kokosovim šećerom) • 80ml punomasnog jogurta • kašičica ekstrakta vanile • 1/2 kašičice soli • 75g sitno mlevenih lešnika • 35g heljdinog brašna

 

Postupak

 

Ostavite jaja i puter da postanu sobne temperature. Razdvojite žumanca od belanaca i sameljite lešnike.

 

Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite puterom okrugli kalup pomjerljivih ivica prečnika 20-23cm i prekrijte dno papirom za pečenje.

 

Na pari otopite iskomadanu čokoladu i puter – postavite činiju iznad šerpe u kojoj ključa voda na srednje tihoj vatri. Kad dobijete jednoličnu glatku smesu, sklonite činiju i pustite da se čokolada prohladi.

 

U činiji umutite ručnom mutilicom žumanca, polovinu količine šećera, jogurt, ekstrakt vanile i so. Ovu smjesu lagano i uz stalno mesanje, dodajte otopljenoj čokoladi i puteru. Zatim umešajte mlevene lesnike * i heljdino brašno. Ostavite sa strane.

 

U zasebnoj činiji, mikserom umutite belanca. Kad počnete da uočavate tragove od mutilica, malo po malo dodajte šećer, ne prestajući da mutite. Kad se belanca fino umute i postanu čvrsta i sjajna, prestanite sa mućenjem. Ručnom mutilicom ili silikonskom spatulom, dodajte trećinu snijega od belanaca čokoladnoj smjesi i laganim pokretimo odozdo na gore ih sasvim spojite. Dodajte preostali deo i takođe lagano izmešajte.

 

Sve prespite u tepsiju i pecite oko 20-30 minuta. Prema originalnom receptu, koristi se tepsija prečnika 20cm, ali moze i u malo većoj u većoj (23cm) i nisam menjala količinu sastojaka. kolač je gotov kad ga probodete čačkalicom negde sa strane, i ostane čista. dodajte pre pečenja krupnije naseckane lešnike.

 

 

makonda-tracker