RECEPT DANA

Na DAN ZALJUBLJENIH iznenadite PARTNERA neodoljivim MACARONSIMA!

0

Uživajte u divnom ukusu i koloritu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci: 

 

100 g šećera u prahu
 50 g badema (blanširanih)
 2 belanca (sobne temperature)
 65 g kristal šecera

boja za kolače

 

Priprema: 

 

Bademe i šećer u prahu ubacite u seckalicu i sameljite što sitnije.
Ovu masu bi trebalo prosejati, što je malo teže uraditi, pa pokušajte da kada sameljete i prosejete prvi put, ono što ostane u situ ponovo sameljete.

Boju u prahu ili gelu, možete dodati belancima ili masi badema i šećera u prahu

Belanca je najbolje odvojiti dan ranije. Možete ih ostaviti na sobnoj tempetaturi tokom noći ili ih držite u frižideru par dana, ali ih izvadite par sati pre korišćenja. Belanca tucite mikserom dok ne počne da se stvara pena, pa počnite postepeno sa dodavanjem kristal šećera. Miksajte oko 2 min, belanca treba da su čvrsta, ali ne i prečvrsta.

Kada završite sa miksanjem, u belanca postepeno dodavati bademe i šećer u prahu, pažljivo mešajuci. Bitno je da ne preterate sa mešanjem, jer ako masa postane retka imaćete problema u daljem radu.

 

 

 Masu možete testirati tako što ćete proći nožem kroz nju i gledati kako se ponaša trag koji je nož ostavio- trag bi trebalo da nestane za 10 sekundi.

Spremite dva pleha obložena papirom.

 

foto: Profimedia

 

Napunite špric i istiskajte diskove željene veličine, po mogućstvu jednake i ostavite oko 2 cm prostora izmedju njih. Kada završite sa špricem, udarite plehom o kuhinjsku radnu površinu par puta kako bi se oslobodili mehurića vazduha i kako bi poravnali površinu kolačića. Pre pečenja ih možete ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi pola sata, sat ili dok se ne stvori korica na površini tj. kada pipnete površinu diska da nije lepljiva.

Kolačiće peći 15-18 min na 180°C.

 

Kada su kolačići pečeni, ostavite ih da malo odstoje pre skidanja sa papira, jer vam se može desiti da kada pokušate da ih skinete čitava unutrašnjost kolača ostane na papiru. Znači, ostavite ih da odmaraju oko pola sata i onda bi trebalo da ih bez problema skinete sa papira, ali radite to nežno i pažljivo. Ukoliko imate problema sa odlepljivanjem, sipajte malo vode ispod papira dok je pleh još vruć.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker