Ovim istovremeno mekanim i hrskavim kolačima oduševićete sve
Ljubiteljima kremastih kolača krempite su često jedan od omiljenih poslastica.
Kako biste uživali u ovom popularnom dezertu ne morate otići do poslastičarnice nego ga možete pripremiti i kod kuće.
Sastojci:
- 1,3 litra mleka
- 1 maslac
- 6 kašika oštrog brašna
- 6 jaja
- 10 kašika šećera (belog ili smeđeg)
- 2 pudinga od vanile
- 2 kore za krempite
Priprema:
- Odvojite žumanca od belanaca i od belanca umutite sneg.
- Pola mleka sipajte u posudu, te u nju dodajte žumance, šećer, brašno i puding pa sve dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu smesu bez grudvica.
- Drugu polovinu mleka stavite u lonac, te u njega dodajte maslac.
- Zagrejte na vatri dok mleko ne provri pa zatim pažljivo prvu smesu prelijte u drugu (u mleko i maslac) te mešajte dok se sve ne zgusne.
- Kuvajte smesu 5 minuta pa je sklonite s vatre.
- Nakon toga u lonac dodajte i umućena belanca, te s mikserom na najslabijoj vatri, te sve dobro mešajte dok se smesa ne poveže.
- Pustite da se malo ohladi.
- Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte smesu pa je izravnajte kutlačom.
Savet:
Kako biste olakšali seckanje gornju koru prvo iseckajte na kocke, pa te kocke poslažite po krempitama.
Ako volite krempite sa šlagom, umutite šlag od 4 dcl slatke pavlake pa prelijte po kremi pre stavljanja gornje kore.