Često se pravi na Hilandaru, a odličan je izbor za vreme posta.
Po nazivu ovog jela, a kojim se služe hilandarski kuvari, moglo bi se pomisliti da je ovde reč o jelu od testa, međutim, za ovo izvanredno jelo, kao i sva jela u Hilandaru, jednostavno za pripremu, potrebna je riblja ikra, morska, a može i rečna.
U Hilandaru se često pravi, može da stoji oko dva dana, ali, toliko je dobro i ukusno, da se veoma brzo pojede. Riblja ikra se stavlja u drvenu stupu i dobro se izlupa. Ikri se dodaje očišćen beli luk i nastavi sa lupanjem, dok masa ne postane kompaktna i dobro izmešana.
Sve se, potom, dobro posoli, sipa se maslinovo ulje i sve dobro promeša.
Posebno se skuva dosta krompira u ljusci. Krompir se oljušti i izgnječi poput pirea. Sve se promeša i sipa u sud za služenje da se prohladi.
Ovo jelo, tarhanu, ako bi trebalo porediti sa nečim, možda bi mu, po ukusu, najviše odgovarao kavijar. Razlika je, ipak, velika – ovo je, ipak, hilandarsko jelo.
Služi se obično subotom i nedeljom, a u vreme postova – bez ulja.