nEODOLJIVO

DOBOŠ torta za sve prilike! UZ ove male TAJNE bićete pravi POSLASTIČAR!

1

Uz malo strpljenja dobićete fantastičnu poslasticu. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bilo da pripremate slave, rođendane, venčanja, praznike, ovo je neprikosnoveni recept Doboš torte, koja je vanvremenska. 

 

 

Sastojci:

 

Kore (10 komada) prečnika 20cm

 

6 jaja 

6 kašika šećera

6 kašika brašna

po želji sitno rendana korica limuna

 

Krem

 

5 jaja

200 gr kristal šećera

200gr čokolade za kuvanje

250g putera

 

Karamel glazura: (Grlilijaš)

 

200g kristal šećera

2 kašike sveže ćeđenog limunovog soka

2 kašike otopljenog putera

 

Za dekoraciju:

 

1 kesica čokoladnog šlag krema

 Mleko

 

Priprema: 

 

Na papir za pečenje olovkom iscrtati 2 kruga prečnika 20cm. Ukupno pripremiti četiri ovakava papira, a zatim još dva posebna papira na kojima ćete iscrtati po jedan krug. 

Odvojiti belanca od žumanca, za početak samo tri jaja. Belanca penasto umutiti sa malo soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera, dok belanca ne budu čvrsta i sjajna. Zatim smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance. 

Brašno 3 kašike direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom veoma nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica. 

 

Smesu rasporediti u 5 krugova, u svaki po tri kašike. 

 

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Tepsiju stavite u rernu, budite obazrivi, kore budu gotove za 2-3 minuta. Čim dobiju lepu smeđu boju , istog momenta ih vadite iz rerne. Papir svucite, pa na tepsiju stavite drugi papir sa već razmazanom smesom i ponovite postupak  pečenja, nakon ove ture stavite petu koru da se peče. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manunu und Tasu (@travelugly) on

 

Zatim, pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore, cepkajte ga, trebalo bi bez problema da se skida. Biskvite slažite jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok ne pripremite sledeću turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti. 

 

Krem

 

Cela jaja i šećer umutiti mikserom dok se ne zapene i ne pobele . Kuvati na pari nekih 20 minuta, mešajući konstantno. Krem je gotov kada provučete varjaču kroz krem i vidite dno šerpe. 

Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte na pari još par minuta dok se sva čokolada ne otopi i poveže sa jajima. Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa malo po malo dodavati krem uz neprestano mućenje. Kada se krem i puter lepo sjedine, krenuti sa filovanjem. 

 

Filovanje

 

Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i postaviti na tanjir  odgovarajuće veličine. 

Kore raspodeliti po radnom stolu i na svaku raspodeliti jednaku količinu krema.

Na tanjir stavite prvu koru i krem ravnomerno razmažite, popunjavajući prostor između krajeva kora i stranice obruča. Postupak ponoviti dok se ne utroše sve kore. 

Poslednja kora će vam biti tačno u visini kalupa. 

 

Stavite u frižider da se ohladi i nakon toga počnite sa glazurom.

 

Karamel glazura

 

Šećer otopiti na laganoj vatri, sve do svetlo smeđe boje. Kada se sav šećer otopi,šerpu sklonite sa vatre, dodakte puter i limunov sok, vratite na ringlu i mešajte dok se sve ne poveže. 

Papir za pečenje nešto veći od veličine kora postaviti na tacnu. Deseti biskvit staviti na pek papir i ispreći 12-16 jedakih komada. 

Gotov karamel prelijte preko biskvita i ravnomerno razmazati.

 

Spremno je za serviranje. 

 

 

 

makonda-tracker