Drugačiji ukus čuvene poslastice
Sastojci:
Posne kore za baklavu, 100 g posne čokolade, 100 g griza, 200 g oraha, 250 g posnog margarina.
Za preliv: 500 g šećera, 4 dl vode, 3 vanilin šećera, sok od pola limuna.
Priprema:
Prvo skuvati preliv za baklavu sa šećerom, vanilin šećerom, vodom i sokom od limuna.
Nakon 3-4 minuta ključanja skloniti sa vatre i ostaviti preliv za baklavu da se potpuno ohladi.
U činiji sjediniti mlevene orahe, griz, i izrenadnu čokoladu, sve to zajedno izmešati.
Ređati po 3 kore, jedna na drugu, pa ih presaviti na pola, a na krajeve staviti tri kašike fila, zatim umotati počev od strane na kojoj se nalazi fil i ređati u pleh.
Poređati ih i iseći na jednake delove, zatim se preliti otopljenim margarinom i peći 20 minuta na 200 stepeni (gotove su kad požute).
Preliti hladnim prelivom vrelu baklavu (plivaju u tom filu, ali posle upiju).