obožavaćete je

Orijentalna tradicija ukusa: Posna čokoladna baklava

0

Drugačiji ukus čuvene poslastice

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Sastojci:

 

Posne kore za baklavu, 100 g posne čokolade, 100 g griza, 200 g oraha, 250 g posnog margarina.

 

Za preliv: 500 g šećera, 4 dl vode, 3 vanilin šećera, sok od pola limuna.

 

Priprema:

 

Prvo skuvati preliv za baklavu sa šećerom, vanilin šećerom, vodom i sokom od limuna.

 

Nakon 3-4 minuta ključanja skloniti sa vatre i ostaviti preliv za baklavu da se potpuno ohladi.

 

U činiji sjediniti mlevene orahe, griz, i izrenadnu čokoladu, sve to zajedno izmešati.

 

Ređati po 3 kore, jedna na drugu, pa ih presaviti na pola, a na krajeve staviti tri kašike fila, zatim umotati počev od strane na kojoj se nalazi fil i ređati u pleh.

 

Poređati ih i iseći na jednake delove, zatim se preliti otopljenim margarinom i peći 20 minuta na 200 stepeni (gotove su kad požute).

 

Preliti hladnim prelivom vrelu baklavu (plivaju u tom filu, ali posle upiju).

 

 

makonda-tracker