Jednostavo i brzo se pravi, nema domaćice kojoj do sada nije uspeo ovaj divni desert
Fini kremasti češki kolač preliven čokoladom je baš ono što vam danas treba. Reklo bi se "ništa naročito", ali ovaj tradicionalni desert veoma je popularan u republici poznatoj po pivu i očaravajućoj arhitekturi.
Potrebno je za patišpanj: 6 jaja; 6 kašika šećera; 3 kašika kakaoa; 5 kašika brašna.
Potrebno je za fil: 7 kašika šećera; 250 mililitara vode; pola litra mleka; 250 grama šećera; 1 vanilin šećer; 250 grama margarina; 7 kašika brašna; 250 grama šećera u prahu
Za čokoladni preliv: 100 grama čokolade za kuvanje
Način pripreme:
Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.
Zatim dodamo brašno, kakao i mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Pravougaonu tepsiju obložimo kuvarskim papirom i preručimo testo u tepsiju. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.
Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo 250 mililitara mleka, dodamo 7 kašika šećera i vanilin šećer. U preostalih 250 mililitara mleka dodamo brašno i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući žicom u
provrelo mleko sipamo razmekšano brašno. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi.
U drugu šerpu na šporetu sipamo vodu i dodamo 250 grama šećera. Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta.
U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Zatim dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Ispečenom patišpanju odstranimo papir i prelijemo ohlađenim šerbetom. Zatim nanesemo fil.
Čokoladu lomimo na parčiće i stavimo da se topi na pari. Sipamo i malo ulja
da čokolada dobije sjaj. Kolač sečemo na kocke, pa ih serviramo na tanjir i dekorišemo rastopljenim čokoladnim prelivom.