Mogu da budu i slatke i slane, a spremaju se veoma lako i brzo
Sastojci:
2 šolje brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 šolje mlake vode
3 kašike maslaca
ulje za prženje
Prosejati brašno i u njega dodati suvi kvasac, šećer i so. Promešajte smesu i postepeno dodajte vodu kao za gusto testo za palačinke. Pokrijte smesu krpom i ostavite da naraste dok ne dobije rupice, prenosi Stil.
U širokoj posudu na vatri ugrejati malo ulja i u njega uz pomoć kutlače sipati smesu toliko da pokrije celo dno. Pržiti sa obe strane.
Vaditi katme kad dobiju lepu boju i svaku od njih namazati maslacem pomešanim sa prstohvatom soli. Servirati dok je toplo uz prilog po želji - sir, kajmak, pavlaka, džem, šećer, krem...