Leto je idealno za pripremu lakih jela, koje ne treba kuvati. Otkrijte kako.
Velike vrućine baš i ne bude želju za stajanjem uz šporet i kuvanjem. Upravo zato tokom vrelih letnjih dana volimo da jedemo salate koje su idealan obrok za vrućine, prenosi Stil.
Grčka salata sa sardinama
Sastojci: 3 kašike limunovog soka, 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 1 sitno seckani čen belog luka, 2 kašike sušenog origana, pola kašičice sveže mlevenog bibera, 3 paradajza srednje veličine isečenog na veće komade, 1 veliki krastavac, isečen na veće komade, 1 konzerva leblebija, 1/3 šoljice izmrvljenog feta sira, 1/4 šoljice tanko iseckanog crvenog luka, 2 kašike iseckanih maslina, 2 konzerve sardina u maslinovom ulju ili salamuri.
Priprema: U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, beli luk, origano i biber. Dodajte potom paradajz, krastavac, leblebije, sir, luk i masline, pa lagano promešajte. Servirajte na tanjir i zatim na salatu složite sardine oceđene od ulja.
Salata od pasulja i krastavaca
Sastojci: 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike svežeg iseckanog origana ili 1 kašika sušenog, sveže mleveni crni biber po ukusu, 4 šoljice oljuštenih krastavaca isečenih na kockice, 1 konzerva (400 g) oceđenog crnog pasulja, 2/3 šoljice crvene paprike (babure) iseckane na kockice, 1/2 šoljice izmrvljenog feta sira, 1/4 šoljice tanko isečenog crvenog luka, 2 kašike iseckanih crnih maslina.
Priprema: U velikoj posudi umutite ulje, limunov sok, origano i biber. Ubacite krastavce, pasulj, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete da poslužite na sobnoj temperaturi, a možete i da ga ohladite pre služenja.