Jaja su glavna namirnica tradicionalne španske kuhinje, a ovaj omlet se idealno kombinuje sa drugim klasičnim sastojcima.
Povrće i jaja su idelna kombinacija za dane kada vam se ništa ne priprema i kuva dugo, a i kada niste za teška jela.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika neslanog putera
- 500g mladih krompirića
- 1 glavica luka
- 1 velika narandžasta paprika, babura
- 1 kašičica mlevenog belog luka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice mlevenog bibera
- 10 velikih jaja
- 2 kašike iseckanog peršuna
Priprema:
1. Otopite ulje i maslac u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodajte krompir u tiganj, u sloju ravnomerno. Kuvajte 6 minuta, okrenite povremeno, dok ne dobijete lagano zlatnu nijansu. Dodajte luk, beli luk, soli i paprike. Pažljivo umešajte u krompir. Kuvajte 3 minuta, dok luk ne postane proziran.
2. U velikoj posudi, umutite jaja sa preostalom solju i biberom i umešajte peršun. Prelijte preko krompira smešu. Lagano kombinujte povrće i jaja. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 4 minuta, dok se jaja ne učvrste oko ivica. Pecite sve oko 6 minuta.
3. Lopaticom prođite pored ivica i lagano izvucite omlet na ploču. Servirajte odmah, uz tortilju u španskom stilu, ohladite do sobne temperature. Prelijte maslinovim uljem preko vrha i isecite i na kriške.