omiljeno pecivo

Ne morate ih više kupovati, jer ih sad možete spremiti SAMI: Najbolji kuvani đevreci koje ćete probati (RECEPT)

0

Ovi đevreci vam mogu biti i doručak i večera - hrskavi i mekani u isto vreme.

domaći đevreci
domaći đevrecifoto: Shutterstock

Sastojci: 800 g brašna, 200 ml svežeg mleka, 200 ml vode, 20 g kvasca, 50 ml ulja, kašika soli, kašika šećera.

 

 

 

Za kuvanje đevreka: 2 l vode, 5 kašičica sode bikarbone, 2 kašičice soli

 

Za posipanje: Susam, lan, mak, kim, ili miks po vašoj želji.

 

Priprema: U vanglu sipajte deo brašna, pa kvasac izmrvite u udubljenje u brašnu, bez prethodnog razmućivanja. Sipajte mlaku vodu i mleko u udubljenje, dodajte ulje, so i šećer. Postepeno dodajte i drugi deo brašna. Umesite meko i elastično testo i odmah ga podelite na 10-11 jednakih loptica.

 

Svaku lopticu namažite uljem i poređajte na radnu površinu. Pokrijte najlonom i loptice ostavite da odstoje 15 minuta. Za to vreme u šerpu sipajte vodu, sodu i so, kad provri gotova je za kuvanje đevreka.

 

Uzmite loptu, isecite je na dva jednaka dela i od svakog dela razvucite dugi fitilj debljine oko jedan centimetar. Takođe uradite i sa drugim delom. Nakon toga uvijte dva fitilja u jedan, oblikujte đevrek, učvtstite ga lepo da se ne odvije u šerpi.

 

Stavite pripremljen đevrek u vrelu vodu i nakon 20-30 sekundi ga izvadite rešetkastom kašikom i poređajte u pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje. Pospite ga semenkama.

 

Na isti način u radite i sa ostalim lopticama. Ovako pripremljene đevreke pecitena 200 stepeni u ugrejanoj rerni 15-17 minuta ili dok ne dobiju lepu boju.

 

 

makonda-tracker