U kombinaciji sa čokoladom sigurno će vas oduševiti na prvi zalogaj.
Ovo hrskavo testo je veoma lepo, ukusno i sočno zato vam preporučujemo da ga isprobate, piše stil.kurir.rs
Za umak od čokolade:
pola štapića vanile
240 ml slatke pavlake
5 kašika smeđeg šećera
1 kašika kakaa u prahu
1 kašičica instant kafe
prstohvat soli100 g čokolade za kuvanje
Za ćurose:
pola štapića vanile
120 ml mleka
120 ml vode
90 g maslaca
120 g glatkog brašna
3 velika jaja
prstohvat soli
200 g šećera
1 kašika cimeta
Priprema:
Za umak od čokolade ugrejte, vanilu i smeđi šećer. Kada se šećer rastopi dodajte kakao, kafu, so i čokoladu za kuvanje i dobro promešajte varjačom dok se čokolada ne rastopi pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se smesa malo ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi dok pripremate ćurose.
Za ćurose stavite vodu, mleko, vanilu, maslac i 1 kašiku šećera u lončić. Kuvajte dok se maslac ne rastopi te je jako važno da čekate mehuriće da počnu da se stvaraju na površini. U kipuću tečnost dodajte brašno brzo i sve odjednom.
Brzo mešajte varjačom tako da dobijete kuglu prilično čvrstog testa. Prebacite testo u čistu posudu i pustite da se malo ohladi. Varjačom ili mikserom umešajte jaje jedno po jedno u testo dok ne dobijete lepljivu smesu. Tom smesom napunite špric ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom.
Zagrejte ulje u dubokoj posudi. Istisnite ćurose u ulje i pržite dok ne dobiju tamnu boju. Pečene ćurose uvaljajte u smesu šećera i cimeta.
Poslužite toplo uz umak od čokolade.