Banana split je omiljeni kolač mnogih generacija zato što je veoma ukusan i lagan za dekorisanje.
Lako se priprema i dobar je predlog za letnje dane, piše stil.kurir.rs
Sastojci:
Patišpanj:
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 2 kašika kakaoa
- 10 kašika oraha
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil:
7 žumanaca
- 700 ml mleka
- 2 pudinga od banane
- 4 banane
- 30g čokoladnih mrvica
- 250g margarina
- 8 kašika šećera
Dekoracija:
3 krem šlaga
- 250ml mleka
- 100g čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
Za patišpanj: Dobro umutiti belanca, dodati šećer i još malo umutiti. Brašno pomešati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena belanca.
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći patišpanj. Kada se ohladi preseći na pola po dužini.
Za fil:
Staviti 600ml mleka na šporet sa šećerom da prokuva.
Žumanca umutiti pa dodati ostatak mleka, mutiti i dodati puding od banane.
Kada mleko prokuva, skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom sve vreme mešajući.
Vratiti na laganu vatru i kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice.
Na koru namazati polovinu fila, poređati banane, pa opet premazati filom, odozgo položiti koru.
Umutiti šlag sa mlekom i dekorisati tortu, a odozgo preliti sa otopljenom čokoladom.