zasladite se

FANTASTIČNA LETNJA POSLASTICA: BANANA split torta koju ćete OBOŽAVATI

0

Banana split je omiljeni kolač mnogih generacija zato što je veoma ukusan i lagan za dekorisanje.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Lako se priprema i dobar je predlog za letnje dane, piše stil.kurir.rs

 

Sastojci:

 

Patišpanj:

 

- 7 belanaca


- 7 kašika šećera


- 2 kašika kakaoa


- 10 kašika oraha


- 3 kašike brašna


- 1 prašak za pecivo

 

Fil:

 

7 žumanaca


- 700 ml mleka


- 2 pudinga od banane


- 4 banane

 

- 30g čokoladnih mrvica


- 250g margarina


- 8 kašika šećera

 

Dekoracija:

 

3 krem šlaga


- 250ml mleka


- 100g čokolade


- 1 kašika ulja

 

Priprema:

 

Za patišpanj: Dobro umutiti belanca, dodati šećer i još malo umutiti. Brašno pomešati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena belanca.

 

Rernu zagrejati na 200 stepeni.

 

Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći patišpanj. Kada se ohladi preseći na pola po dužini.

 

Za fil:

 

Staviti 600ml mleka na šporet sa šećerom da prokuva.

 

Žumanca umutiti pa dodati ostatak mleka, mutiti i dodati puding od banane.

Kada mleko prokuva, skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom sve vreme mešajući.

 

Vratiti na laganu vatru i kuvati dok se ne zgusne.

 

U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice.

 

Na koru namazati polovinu fila, poređati banane, pa opet premazati filom, odozgo položiti koru.

 

Umutiti šlag sa mlekom i dekorisati tortu, a odozgo preliti sa otopljenom čokoladom.

 

 

makonda-tracker