sOČNO I UKUSNO

FANTASTIČAN spoj UKUSA: KARDAMOM baklava po RECEPTU vrhunskih SPECIJALISTA

0

Baklava se može napraviti na nekoliko načina tako da ne morate da idete u Istanbul da bi osetili ukus orijentalne turske kuhinje. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ovaj tekst je preuzet sa sajta stil.kurir.rs

 

Sastojci:

 

pakovanje tankih kora za baklavu (500 g)

 

300 g mlevenih oraha

 

100 g seckanih oraha

 

200 g mlevenog rogača

 

4-5 rendanih jabuka

 

100 g suvog grožđa

 

3 dl ulja

 

250-300 g šećera

 

2 kesice praška za pecivo

 

5 dl mineralne vode

 

malo cimeta

 

Šerbet:

 

1 l vode

 

1 kg šećera

 

1 limun sečen na kolutove

 

na vrh noža kardamoma

 

Priprema:

 

Umutite žicom mineralnu vodu sa šećerom, dodajte i mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, rendane jabuke, prašak za pecivo, ulje, cimet i rogač.

 

U podmazan dublji pleh poređajte 4-5 kora (svaku poprskajte uljem) jednu na drugu i premažite filom koji ste napravili.

 

Odozgo stavite dve kore (takođe svaku popskajte uljem), preko njih fil, pa nastavite tako tako dok ne utrošite sav materijal.

 

Završite s pet kora, koje ćete, kao i prethodne, svaku ponaosob poprskati uljem.

 

Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta.

 

Baklavu možete da pokrijete papirom ili folijom kako ne bi pregorela. Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.

 

Dok se baklava peče, napravite šerbet od šećera, vode i limuna.

 

Kad provri, dodajte kardamom i dalje kuvajte na slabijoj vatri dok ne dobijete željenu gistinu.

 

Mlakim šerbetom prelijte mlaku baklavu ili hladnim hladnu baklavu.

 

Ostavite da dobro upije.

 

 

makonda-tracker