Baklava se može napraviti na nekoliko načina tako da ne morate da idete u Istanbul da bi osetili ukus orijentalne turske kuhinje.
Ovaj tekst je preuzet sa sajta stil.kurir.rs
Sastojci:
pakovanje tankih kora za baklavu (500 g)
300 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
200 g mlevenog rogača
4-5 rendanih jabuka
100 g suvog grožđa
3 dl ulja
250-300 g šećera
2 kesice praška za pecivo
5 dl mineralne vode
malo cimeta
Šerbet:
1 l vode
1 kg šećera
1 limun sečen na kolutove
na vrh noža kardamoma
Priprema:
Umutite žicom mineralnu vodu sa šećerom, dodajte i mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, rendane jabuke, prašak za pecivo, ulje, cimet i rogač.
U podmazan dublji pleh poređajte 4-5 kora (svaku poprskajte uljem) jednu na drugu i premažite filom koji ste napravili.
Odozgo stavite dve kore (takođe svaku popskajte uljem), preko njih fil, pa nastavite tako tako dok ne utrošite sav materijal.
Završite s pet kora, koje ćete, kao i prethodne, svaku ponaosob poprskati uljem.
Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta.
Baklavu možete da pokrijete papirom ili folijom kako ne bi pregorela. Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.
Dok se baklava peče, napravite šerbet od šećera, vode i limuna.
Kad provri, dodajte kardamom i dalje kuvajte na slabijoj vatri dok ne dobijete željenu gistinu.
Mlakim šerbetom prelijte mlaku baklavu ili hladnim hladnu baklavu.
Ostavite da dobro upije.