ODUŠEVIĆE VAS

Sočna i meka poslastica: Napravite kolač sa kajsijama (RECEPT)

0

Kajsiju mnogi nazivaju kraljicom letnjeg voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno. Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete da pravite i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s kajsijama

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

- 4 jaja

- 150 g mlevenih badema
- 100 g oštrog brašna
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- malo prezli za posipanje pleha

- kajsije (po ukusu - za sočniji kolač stavite do 500 g)

Priprema:
1. Dobro operite kajsije, izvadite koštice iz njih, pa ih iseckajte na manje komade. Pleh za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem, pa pospite prezlama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom mutite cela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne sme biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umešajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Sipajte smesu u pleh i po vrhu rasporedite iseckane kajsije. Stavite kolač u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada počne sa se odvaja od ivica pleha i kada na vrhu poprimi zlatno žutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u deo u kojem nema kajsija kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suva, kolač slobodno izvadite iz rerne.

 

Savet: Bademe možete da zamenite lešnicima ili orasima, a možete ih i potpuno izostaviti. U tom slučaju povećajte količinu brašna potrebnog za izradu kolača na 200g. Prijatno!


 

 

makonda-tracker