Italijani obožavaju ovo testo, a kada ga i vi probate, pravićete ga stalno
Potrebno je:
600 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kocka kvasca
100 ml maslinovog ulja
2 kašike kisele pavlake
oko 275 ml tople vode
I još:
100 g sušenog paradajza u ulju
80 g maslina punjenih paprikom
1 ljubičasti luk
malo šarenog bibera u zrnu
Priprema:
Prosejanom brašnu dodati so, šećer, kvasac, maslinovo ulje, kiselu pavlaku, a zatim podlivajući toplom vodom umesiti elastično testo. Ostaviti na toplom da naraste.
Nadošlo testo podeliti na veličinu teniske loptice, svaku razvući prstima elipsasto ili u oblik kruga, prstima malo utisnuti testo, premazati uljem, a onda po njemu poslagati ljubičasti luk, seckane masline, sušeni paradajz i šareni biber. Peći fokačice u zagrejanoj pećnici da fino porumene.