SAVRŠEN SPOJ

Jedite kao da živite u Francuskoj: Napravite čuvene čokoladne eklere (RECEPT)

0

Ekler je ista vrsta kolača kao princes krofne. Smesa od koje se prave dno i poklopac su potpuno iste samo što se umesto u krug izvlače cik – cak trakice dužine 10 cm. Eklerima se obraduju ljubitelji čokoladnih poslastica jer predstavljaju princes krofne ali sa čokoladnim kremom.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Testo: 100 ml ulja, 200 ml vode, 6 kašika oštrog brašna ( punih ), 3 jaja

 

Fil: 3 žumanca, 300 ml mleka, 5 kašika šećera, 3 kašike brašna, 100 g čokolade, 100 ml slatke pavlake

 

Uputstvo: Na vatru staviti vodu i ulje. Kad provri sklonite sa vatre, pa dodajte brašno uz mućenje. Kad se smesa sjedini i postane gusta ostavite da se hladi.

 

U mlaku smesu dodajte 2 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i treće.

Nekad su jaja malo krupnija pa je na ovu meru dovoljno dva. Ako je i dalje pregusta da bi išla u špric dodajte i treće pa izmutite mikserom.

 

 

 

 

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu cik – cak izvucite trakice dužine 10 cm. Pecite 20 – 25 minuta zavisno od rerne. 15 minuta nikako ne otvarajte rernu. Ostaviti da se hlade. Kada se ohlade preseći ih horizontalno.

 

Dok se peku pripremajte krem.

 

Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, zatim sklonite sa vatre id odajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se skroz ohladi.

 

Ulupajte slatku pavlaku, pa dodajte ohlađenom kremu uz miksiranje. Napunite špric kremom pa nanesite na donji deo eklera fil i poklopite sa gornjim delom. Preko čokoladnog fila sa špricem takođe možete da nanesete umućenu slatku pavlaku ili šlag. Na kraju pospite šećerom u prahu.

 

 

makonda-tracker