Ove palačinke se spremaju od brašna od spelte, koje je izvrstan izbor za osobe koje pate od alergija, kao i bademovo ili ovseno mleko, koje je odlična alternativa za sve one koji su osetljivi na laktozu
Svežu notu ovoj omiljenoj poslastici daje sok od narandže, koji obiluje vitaminom C.
Neizostavan dodatak u ovoj varijanti palačinki je šumska kraljica borovnica, koja, osim što osvaja punoćom ukusa, obiluje i zdravim antioksidansima.
Sastojci:
100 g zamrznutih borovnica
135 g speltinog brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1 zamena za jaje (1 kašičica mlevenog lana + 3 kašičice vode ili 1 kašičica čia semenki + 1/3 šolje vode)
90 ml bademova ili ovsenog mleka
1,5 kašika maslinovog ulja
1,5 kašika meda
30 ml svežeg soka od narandže
Najukusniji zalogaji koji se tope u ustima: Napravite čokoladne indijanere (RECEPT)
Priprema:
U borovnice umešajte kašiku brašna, pa ih stavite u frižider. U jednoj posudi izmešajte suve sastojke. U drugoj posudi izmešajte vlažne sastojke, zamenu za jaje, mleko, med, sok od narandže, ulje i ekstrakt vanile. Zatim suve sastojke dodajte vlažnim.
Pecite palačinke na srednje jakoj vatri dok se sa svake strane ne zarumene. Poslužite ih sa medom, kriškama sveže narandže i borovnicama.