DALMATINSKI SPECIJALITET

Spremite ekskluzivno jelo kod kuće: Napravite čuvene škampe na buzaru (RECEPT)

0

U restoranima su papreno skupi, ali u kućnoj radinosti ćete proći dosta jeftinije

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Priprema: Crveni luk krupni izrendajte pa ga dinstajte na maslinovom ulju na laganoj vatri. Nakon što luk počne da žuti, dodajte sitno seckan beli luk i pire od paradajza.

 

Dodajte škampe, malo promešajte i sve zalijte vinom.Kuvajte 20 minuta poklopljeno na laganoj vatri. Dodajte konjak, usitnjeni peršun, ruzmarin, majčinu dušicu i prezle. Pazite da ne preterate s prezlama, jer će vam buzar biti previše gust.


Najukusnije sa Dalekog istoka: Napravite hladnu salatu od kuvanih jaja (RECEPT)

 

Začinite solju i biberom, pa pustite da se kuva još 5 minutada se okusi prožmu. Poslužite toplo uz domaći beli hleb i čašu ohlađenog belog vina.

 

SASTOJCI

1kg svežih škampa

2 glavice crvenog luka

4 čena belog luka

2 kašike pirea od paradajza

5dl suvog belog vina

biber

1dl ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 kašičica ruzmarina

1 kašičica majčine dušice

2 kašike konjaka

1 šaka seckanog peršuna

1 kašika prezli

 

 

makonda-tracker