Otkrivamo vam recept za puding od hleba koji je u 13. veku u Engleskoj bio poznat i kao puding siromašnog čoveka pošto je bio popularno jelo u nižim klasama. Danas je popularan širom sveta, upravo zbog specifičnog ukusa i izdašnosti.
Sastojci:
- manja vekna bajatog hleba isečena na kockice (oko 6-7 šolja)
- 4 šolje mleka
- 3 jaja
- 2 šolje šečera
- 2 kašike estrakta vanile
- 1 šolja suvog grožđa (potopljenog sat vremena u 1/4 šolje viskija/ruma)
- 1/2 kašičice cimeta
- 3 kašike otopljenog putera
Priprema
Uključite i zagrejte rernu na 200°C.
Sipajte mleko u veću posudu za mešanje i dodajte isečeni hleb. Pritisnuti hleb rukama, kako bi pokupio mleko. U odvojenoj činiji, umutiti jaja, dodavati šećer, vanilu i cimet. Sipati preko hleba, dodati suvo grožđe i pažljivo promešati.
Sipati istopljeni puter u pleh i premazati dno i strane posude. Sipati smesu u pleh i peći oko 35-45 minuta. Puding je gotov kada vrhovi dobiju braon boju, a stranice počnu da se odvajaju od ivice pleha.
Može se napraviti i u pojedinačnim vatrostalnim posudama.