Za savršene somune pratite ova uputstva i nećete pogrešiti.
Sastojci:
- 300g mlake vode
- 30g kvasca svežeg
- 1 kašika šećera
- 400 -500 g brašna
- malo soli
- 2-3 kašike ulja
Priprema
1. Rastvoriti kvasac u malo mlake vode, dodati šećer, a kada se kvasac rastopi, dodati ostatak vode, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo, ne previše tvrdo.
Pravo iz bakine kuhinje: Napravite šnenokle na starinski način (RECEPT)
2. Pokriti da naraste, pa ga premesiti i podeliti na jednake loptice oko 200 g.
3. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
4. Zatim svaku lopticu rukama rastanjiti u obliku tanjira.
5. U pleh staviti pek papir i posuti brašnom, pa poređati somune pokriti krpom i ostaviti 10 minuta.
6. Rernu zagrejati na 250 stepeni C i peći oko 15 -20 min. Temperaturu možete smanjiti na 200 stepeni.
7. Kad se somuni ispeku izvaditi iz rerne, pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje.