Neodoljivi spoj ukusa nikad ne može da dosadi
Omiljeni slatkiši iz detinjstva prave se tako brzo i lako, da ćete se verovatno sve češće odlučivati da baš njih pripremate kao desert!
Pre svega, savet
Da bi se karamela što bolje zalepila za jabuke, važno je da ih nakon pranja dobro osušite. Odstranite peteljku i zabodite u sredinu jabuke drveni štapić za ražnjiće ili sladoled.
Napravite karamel
Pomešajte oko 200 g smeđeg šećera, 20 g putera i dodajte nekoliko kašika vode i nekoliko kapi sirćeta.
Otopite sastojke na vatri, mešajući dok smesa ne provri. Uronite jabuke jednu po jednu u karamelu, držeći ih za štapiće, i okrećite dok smesa ne prekrije celu površinu voćke, pa stavite jabuke na tanjir da se ohlade i da se karamela stegne.
Navedena količina karamela trebalo bi da bude dovoljna za pet jabuka.
Postoji i praktičnija varijanta - jabuke možete i da isečete, pa da manje komadiće stavljate na štapiće i umačete u karamelu.
Dok se karamela hladi, možete da uvaljate jabuke u mlevene lešnike, seckane orahe, a odlično će se uklopiti i čokolada.
Za super izgled
Kad se karamela stvrdne, uronite jabuke u rastopljenu čokoladu do pola. Jabuke će izgledati još efektnije u dve boje.