prste da poližete!

Jabuke u karameli postaće vaša omiljena poslastica: Prave se jednostavnije nego što ste mislili (RECEPT)

0

Neodoljivi spoj ukusa nikad ne može da dosadi

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Omiljeni slatkiši iz detinjstva prave se tako brzo i lako, da ćete se verovatno sve češće odlučivati da baš njih pripremate kao desert!

 

Pre svega, savet

 

Da bi se karamela što bolje zalepila za jabuke, važno je da ih nakon pranja dobro osušite. Odstranite peteljku i zabodite u sredinu jabuke drveni štapić za ražnjiće ili sladoled.

 

Napravite karamel

 

Pomešajte oko 200 g smeđeg šećera, 20 g putera i dodajte nekoliko kašika vode i nekoliko kapi sirćeta.

 

foto: Profimedia

Otopite sastojke na vatri, mešajući dok smesa ne provri. Uronite jabuke jednu po jednu u karamelu, držeći ih za štapiće, i okrećite dok smesa ne prekrije celu površinu voćke, pa stavite jabuke na tanjir da se ohlade i da se karamela stegne.

 

 

Navedena količina karamela trebalo bi da bude dovoljna za pet jabuka.

 

Postoji i praktičnija varijanta - jabuke možete i da isečete, pa da manje komadiće stavljate na štapiće i umačete u karamelu.

 

foto: Profimedia

Dok se karamela hladi, možete da uvaljate jabuke u mlevene lešnike, seckane orahe, a odlično će se uklopiti i čokolada.

 

Za super izgled

 

Kad se karamela stvrdne, uronite jabuke u rastopljenu čokoladu do pola. Jabuke će izgledati još efektnije u dve boje.

 

 

makonda-tracker