Jabuka ima različitih domaćih sorti, izaberite onu koju najviše volite i dobićete izuzetno ukusan slatki namaz
Želite da napravite ukusan domaći pekmez?
Trebaće vam malo vremena i uz ovaj odličan starinski recept, na način kako su naše bake pripremale, dobićete veoma ukusan pekmez bez konzervansa. Jabuka ima različitih domaćih sorti, izaberite onu koju najviše volite i dobićete izuzetno ukusan slatki namaz.
Potrebno je:
750 g narendane jabuke
250 g narendane šargarepe
100 ml vode
1 burbon vanilin šećer
cimet (po izboru)
sok pola do jednog limuna
Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji. Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500 g šećera.
Super moćna Bijonse dijeta: Jedan kilogram dnevno uz jednostavne sastojke (RECEPT)
Priprema: Jabuke je potrebno oljuštiti, izrendati i usitniti štapnim mikserom.
Promešajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u posudu. Pustite da mešavina provri i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući, otprilike 40 minuta.
Tokom kuvanja bi se na površini mogla stvoriti pena i potrebno je odstraniti.
Čuvanje pekmeza
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizovati u rerni na 100-110 stepeni. Zaklopite i preokrenite teglice na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mestu.