ZABAVA ZA SVE UKUĆANE

Jedno testo za gomilu slatkih zalogaja: Univerzalna smesa za više vrsta ukusnih kolača (RECEPT)

0

Jedno testo kojem dodajete šta želite, bojite, čokoladirate, šarate…

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana, pa se prave dosta pre praznika. Lepo ih spakujte u kutiju i stavite da stoje na hladnijem mestu.

 

Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.

 

Ukus iz bakine kuhinje: Napravite čuvene vanil kiflice (RECEPT)

 

Sastojci: 500 g oštrog brašna, 300 g mekog brašna, 1 celo jaje, 1 žumance

(belance vam taman ostane za šaranje zvezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 r margarina ili maslaca, 5 kašika mleka.

foto: Profimedia

Dodaci: Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…

 

Priprema: Margarin mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo. Dodajte još mleka. 

foto: Profimedia

Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.

 

Omiljena zimska poslastica na starinski način: Kesten pire gotov u par koraka (RECEPT)

 

Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba daostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni.

foto: Profimedia

Belancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dole iseče jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate po zvezdi (ili nekom drugom obliku).Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suše.

 

 

makonda-tracker