Jedno testo kojem dodajete šta želite, bojite, čokoladirate, šarate…
Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana, pa se prave dosta pre praznika. Lepo ih spakujte u kutiju i stavite da stoje na hladnijem mestu.
Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.
Ukus iz bakine kuhinje: Napravite čuvene vanil kiflice (RECEPT)
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 300 g mekog brašna, 1 celo jaje, 1 žumance
(belance vam taman ostane za šaranje zvezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 r margarina ili maslaca, 5 kašika mleka.
Dodaci: Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…
Priprema: Margarin mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo. Dodajte još mleka.
Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.
Omiljena zimska poslastica na starinski način: Kesten pire gotov u par koraka (RECEPT)
Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba daostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni.
Belancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dole iseče jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate po zvezdi (ili nekom drugom obliku).Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suše.