Postaće nezaobilazni deo svake zimnice

Zauzeće posebno mesto u vašem špajzu: Makedonski ajvar

0

Ukusni ajvar često nazivaju i kraljem zimnice. Postoji dobar razlog zašto je to tako...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

10 kg crvene paprike


3 velika plava patlidžana


5 dcl ulja


so (po želji)


1 velika kašika šećera

 

Priprema:

 

Papriku ispecite u rerni i odmah nakon pečenja je stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala (što će olakšati guljenje kore). Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, te ih složite u veliku cediljku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile (najmanje su potrebna 3 sata za ceđenje).

 

Ovakvu specijalitet niste još probali, a može da se jede za post: Ajvar, kiseli kratavci i masline su glavni sastojci ovog ukusnog jela (RECEPT)

 

Patlidžane pecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede. Isceđene paprike i patlidžae sameljite ručnim aparatom za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

 

Tokom kuvanja smesu je potrebno neprestano mešati, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, odnosno videti dno lonca. So i šećer dodajte na samom kraju, odnosno poslednjih 20 minuta kuvanja.

 

Sirovi ajvar: Zvezda sezone

 

U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih prespite ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te posložite u kutiju i prekrijte sa stoljnjakom i ćebetom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom sklonite na hladno i mračno mesto.

makonda-tracker