Susret kraja i početka

Vreme kad se jedna godina bliži kraju, a druga je već na vidiku: Šta iz 2016. nosite u 2017. godinu?

0
Približava se još jedan susret završetka i početka – jedna se godina bliži kraju, a druga je već na vidiku. Kako će izgledati taj susret?

 

Pomešana osećanja

 

foto: Profimedia

Završeci i počeci vrlo su često natopljeni ambivalentnošću. Dr. Eolen Bojd Mekmilan, objasnila je kako proživljavamo celi spektar emocija: radost, sreću, krivicu, žaljenje, očaj... Nije lako dopustiti sva ta pomešana osećanja u isti tren, lakše je stvari "strpati" u kategorije – dobro ili loše, srećno ili nesrećno, no život su dugine boje, a ne crno-beli film!

 

Godine 1999. psiholog i dobitnik Nobelove nagrade Danijel Kanman oblikovao je pravilo "vrhunac – kraj". Sećanje na neko iskustvo u najvećoj je meri određeno dvema stvarima: kako smo se osećali na vrhuncu događaja i kako smo se osećali kad se završio. Na primer, nakon prekida veze zaključiti da smo "gubili vreme s tim gadom" znači obezvrediti iskustvo i izgubiti vredne životne lekcije.

 

7 znakova koji vam pokazuju da je u velikom problemu:Evo kako da pomognete dragim osobama

 

Ako, pak, završetke vidimo kao prelaze koji nam nude šansu da se popnemo stepenicu više, onda se s njima možemo suočiti s manje straha, dostojanstveno i svesno! Pritom je važno osigurati sebi vreme da - procesuiramo osećanja, osvestimo ih i proradimo. Najveća šansa za rast nije toliko u samom prelazu koliko je u odluci šta ćemo ostaviti iza sebe, a šta poneti sa sobom...

 

Prilika za dublje povezivanje sa sobom

 

U različitim razdobljima života identifikujemo se s različitim ulogama, u skladu sa zbivanjima koja su tog trenutka aktuelna. Neke od tih uloga su nam drage i najradije bismo ih zadržali zauvek, druge pak smatramo nužnim zlom, zameramo životu što nam ih je nametnuo i jedva čekamo da se završe... No, sve te uloge su privremene, poput odeće koju prilagođavamo vremenskim uslovima, godišnjem dobu, trenutnoj modi... JA sam ona koja tu odeću nosi, ona koja je odeva i svlači, a ta JA oduvek je postojala i uvek će postojati.

 

Zastanite na trenutak dok čitate ove reči i osetite tu JA koja je pozadinski svedok svih vaših uspeha i poraza, radosti i tuga, koja je bila tu dok ste bili devojčica i biće i onda kad dobrano zagazite u pozne godine. Ta JA nije podložna zakonitostima prostora i vremena i vrlo je lekovito negovati odnos s NJOM. ONA je naša suština, dobro zna što je za nas najbolje i stalno nam šapuće glasom snova i intuicije. Svesna je šire slike našeg života dok se naša svakodnevna svest gubi u mrežama prolaznih detalja.

 

makonda-tracker