Veliki broj sugrađana ima problema sa varenjem, naročito u periodu kada dolazi do smene godišnjih doba i promene ishrane ili u vreme praznika. Procenjuje se da 20 – 25 odsto odraslih ljudi, dakle svaka peta osoba, zbog takvog načina života ima simptome nadutosti stomaka, osećaj rane sitosti i punoće u želucu, probleme sa podrigivanjem, gasovima, gorušicom…. Sve se to stručno naziva dispepsija.
ŠTA JE DISPEPSIJA?
Reč dispepsija potiče iz grčkog jezika i znači dys (loš, loše) i peptein (varenje). Ona se odnosi na otežano varenje u segmentu jednjaka i želuca. Kako da budete sigurni da imate dispepsiju? Kada se nakon ručka u stomaku jave nelagodnost i težina, nadutost, pečenje, ponekad čak i bol, glavni uzrok je dispepsija. Simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje mogu da se javljaju svakodnevno ili samo u određenim situacijama.
Iako postoji mišljenje da svako ko ima problem sa želucem pati od čira, činjenica je da je to oboljenje mnogo ređe od dispepsije od koje boluje tri četvrtine pacijenata. Dispepsija u većini slučajeva ne predstavlja ozbiljan problem, tako da često i sami možete efikasno i brzo da otklonite pomenute tegobe i simptome. Ona se najčešće prvi put javlja u periodu od dvadesete do četrdesete godine i više od 50 odsto pacijenata na svoju ruku uzima određene preparate, a tek se svaki četvrti javi lekaru. Takođe, zbog izraženih problema sa varenjem, svaka treća osoba sa takvim simptomima odsustvuje s posla. Najčešće se tegobe osećaju mesecima, pa čak i godinama. Jedno vreme one se pogoršavaju, onda naiđe period stagnacije, zatim opet dođe do pogoršanja. Ovakav obrazac uočen je naročito kod mlađih ljudi, kao i kod onih koji nisu gojazni. U tim slučajevima najčešće je reč o anatomskom problemu (želudačna kila) ili stresu - napetost na poslu, neredovna ishrana, nedovoljan unos tečnosti, manjak sna...
IZBOR NAMIRNICA
Regulisanje ishrane jedan je od načina pomoću kojeg se mogu zaustaviti želudačni problemi. Pacijentima koji imaju otežano varenje preporučuje se uzimanje pet-šest manjih obroka dnevno, a hrana bi trebalo dobro da se sažvaće. Najbolje je da to budu barene ili kuvane namirnice, bez previše začina koji bi iritirali sluznicu. Treba redukovati upotrebu određenih namirnica i pića koji mogu uticati na simptome loše probave. Neophodno je izbaciti grickalice jer ta vrsta hrane često sadrži visok nivo masti i samim tim može da pogorša pomenute simptome. Međutim, današnji tempo i stil života često dovode do odstupanja od redovne i izbalansirane ishrane. Takođe, dešava se da i pored samodiscipline u ishrani, pacijenti i dalje imaju tegobe sa varenjem. U tom slučaju, stručnjaci preporučuju uzimanje delotvornih i pristupačnih preparata - prokinetika koji mogu da se nabave u apotekama. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih lekova koji sprečavaju osećaj nadutosti, mučnine, povraćanja i gorušice, a poboljšavaju varenje i ubrzavaju pražnjenje želuca. Međutim, pre upotrebe neophodno je da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom. Stručnjaci će preporučiti korišćenje onih preparata-prokinetika koji ne mogu da izazovu neželjene neurološke posledice.
Piše: Docent Ivan Jovanović, gastroenterolog Kliničkog centra Srbije
Priredila Ksenija Konić