Leblebija je mahunasta i belančevinasta biljka iz familije bobova. Ona predstavlja povrtarsrku kulturu i visoko vrednu namirnicu u ljudskoj ishrani. Njeno ime spominje se još tri hiljade godina pre nove ere, dok istraživanja pokazuju da je Bliski istok bio mesto odakle je potekla. Leblebiju su koristili stari Egipćani, dok su je Rimljani pržili i služili je gladijatorima. U 16. veku ove bobice stigle su na sve svetske meridijane, a za to su zaslužni španski osvajači. Danas su obavezan sastojak u indijskoj kuhinji, dok su najpopularniji orijentalni specijaliteti od leblebije falafel i salata humus.
PROTEINSKA MOĆ
Leblebija predstavlja odličan izvor proteina. Sadrži mnogo biljnih vlakana, dok su istraživanja pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. U ovim bobicama ima i magnezijuma, koji je ključan za regulaciju pritiska, a ima još nekoliko korisnih svojstava među kojima treba istaći to da pomaže izbacivanje otrova iz organizma. Kada je kuvana, ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. U lišću ove biljke ima više kalcijuma i kalijuma nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj cinka i bakra približno isti.
ISHRANA
Leblebija je nepresušan izvor kulinarskih ideja. Iako su ove bobice kod nas poznate uglavnom kao grickalice, i to uz aperitiv, u različitim svetskim kuhinjama veoma su zastupljene u supama, jedu se kao varivo, služe kao dodatak jelima, mesu, povrću, za pravljenje humusa, zastupljene su u salatama, a neretko se od njih pravi i brašno. Poznato je da su osnova u ishrani siromašnih i vegetarijanaca, a konzumiraju ih i sportisti. Nutricionisti preporučuju da leblebija zbog svojih nutritivnih prednosti povremeno bude deo ishrane svih nas. Zanimljivo je i to da vrlo retko izaziva alergijske reakcije i ne sadrži gluten.
RECEPT:
HUMUS
SASTOJCI:
Šolja suvih leblebija
Četiri češnja belog luka
Malo bibera
Pola kašičice soli
Sok od četvrtine limuna
Dve kašike paste od susama
Tri kašike maslinovog ulja
Malo vegete
Vreme pripreme: 3 sata; cena: 1.000 din; osoba: 4
PRIPREMA
Leblebiju potopiti u vodu i potrebno je da tako odstoji tokom noći. Kuvajte je sat i po ili dva, u zavisnosti od toga u kom obliku je kupljena: ako je sušena ili neprerađena, treba je kuvati dva sata; ukoliko je pečena (za grickalice), dovoljan je i jedan sat kuvanja na tihoj vatri. Sačuvajte vodu u kojoj se leblebija kuvala ili onu iz konzerve. U blenderu, ili pomoću štapnog miksera, sjedinite leblebiju, zgnječeni beli luk, pastu od susama, so i ulje. Masu mleti polako, dodajući tečnost, dok se ne postigne željena gustina.
Naša glumačka diva Gorica Popović spada u one osobe koje vole da otkrivaju kulinarske tajne. Među specijalitetima čiju je pripremu oduvek želea da savlada jeste i salata humus, čiji je glavni sastojak leblebija. Dok uživa u pripremi i konzumaciji, Gorica ističe kako su ove bobice veoma zdrave i da bi valjalo da ljudi steknu naviku da ih što češće konzumiraju.
Priredio: Stefan Tošović