Kako postati tata-mata?

0
Uz podršku Unicefa i Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Škola za tate (i tata-mate) by Kombank počinje 15. septembra u Domu omladine, biće otvorena za sve tate, staratelje i druge očinske figure dece do12 meseci starosti i potpuno je besplatna!
Škola za tate, foto: promo
Škola za tate, foto: promo

Ukoliko ste upravo postali tata, ili se za tu ulogu spremate, sigurno vas muče mnoga pitanja i dileme! Sa jedne strane tu su brojni stereotipi i predrsasude: da majke prirodno brinu bolje o deci od očeva, da su očevi manje osetljivi na potrebe svoje dece, da manje priželjkuju decu od žena, da uticaj očeva nije toliko značajan kao što je uticaj majki, do toga da li ćete biti na visini zadatka u svakodnenim novim obavezama koje vas očekuju.

Međutim, važno je da znamo da očevi mogu i treba kvalitetno da brinu o svojim bebama od prvog dana!

Škola za tate (i tata-mate) by Kombank, projekat jedinstven u Srbiji i regionu osmišljen je tako da pomogne očevima da se što bolje snađu u svojoj novoj ulozi, da što više uživaju i da se raduju svom novom porodičnom životu. Škola pomaže tatama da se ne plaše, i da, obogaćeni novim znanjima i veštinama, budu kompetentni i aktivno uključeni u život svoje dece. 

- Dokazano je da dete koje ima dobar odnos sa ocem ređe pati od depresije, anksioznosti i poremećaja ponašanja i da očevi koji su aktivno uključeni u život svoje dece doprinose boljem razvoju sposobnosti učenja, pamćenja, razmišljanja, razmuvanja, ali i empatije. Kako bi tatama bila pružena šansa da se o svojim bebama brinu na pravi način od samog početka, od ulaska bebe u kuću, pokrenuta je Škola za tate (i tata-mate) by Kombank - ističe Ivana Vukmirica – Baćanović, bračni i porodični terapeut i školski psiholog, autorka projekta.

Šta možete očekivati u Školi za tate (i tata-mate)?

Odgovore na pitanja – kako da smirite bebu koja plače, kako da razlikujete plač zbog gladi od plača zbog neke druge neugodnosti, kako da se snađete u novoj ulozi za koju (ni)ste spremni...

Razgovor sa pedijatrom – ono što je veoma važno, polaznici će imati priliku da kroz razgovor sa pedijatrom saznaju sve što ih zanima o spavanju, ishrani kao i o onome što ih najviše može uplašiti - visoka tempretura (uzrocima, kako je meriti, gde je meriti...)

Da čujete sve o plaču beba – bebe plaču i to je činjenica. Međutim, bebe nikad ne plaču bez razloga. Najčešće su ti razlozi fizičke neugodnosti - gladne su, potrebno im je presvlačenje, vruće im je, hladno im je, ali nekada su ti razlozi i druge prirode i upavo o tome će biti reči u Školi za tate (i tata-mate) by Kombank.

Bebe plaču čak i onda kada ne postoji očigledan fizički razlog...

...čak i kada su site, presvučene, zdrave... I tada uopšte nije lako umiriti bebu. Posebno ako imamo u vidu da je upavo mama ta koja to najčešće radi, a ona je već premorena, iscrpljena i neispavana. E, to je prostor koji očevi mogu iskoristiti za zbilažavanje sa svojom bebom – mogu je uzeti u naručje, pevušiti joj, nežno ljuljati, izvesti u šetnju, provozati kolima... Bebama prija i šuštanje ili tzv. bela buka koja imitira zvukove koje je beba čula dok je bila u materici, tako da je nekada problem plača moguće rešiti uključivanjem usisivača ili fena.

Program

Škola će se sastojati iz dve programske celine:

Novi život  - dolazak novog člana porodice, promena dinamike i navika bračnog para koji postaju roditelji

Radionice  - praktični saveti i tehnike

Teme prvog dela se odnose na razgovor o promenama koje nastaju rođenjem deteta: dinamici odnosa u porodici koja nastaje rođenjem deteta, važnosti očeva i njihovog prisustva i uključenosti u život deteta, potencijalnim problemima i nošenje sa stresom, važnost uspostavljanja privrženog odnosa sa detetom za psihološki razvoj, prirodnim razlikama između mama i tata u odnosu prema deci, i dr.

Drugi deo Škole posvećen je praktičnim znanjima i veštinama potrebnim u situacijama kada ona postaje napeta (kada beba mnogo plače, kada se često budi, a roditelji su neispavani, ili kada su roditelji neusaglašeni oko toga šta je potrebno sa bebom raditi...)

Predavači

Glavni predavač Škole za tate (i tata-mate) je Ivana Vukmirica – Baćanović, bračni i porodični terapeut i školski psiholog, ujedno i autorka projekta, a među redovnim predavačima biće i dr Radoslav Lukešević, načenik Urgentne službe Instituta za majku i dete, kao i poznati tata iz javnog života koji će podeliti svoje iskustvo sa polaznicima Škole

makonda-tracker