Kakao kao izvor zdravlja

0
Napitak od kakaoa svi su rado konzumirali u detinjstvu, a poslednjih nekoliko decenija utvrđeno je da je to odličan antiokisidant koji sprečava pojavu određenih bolesti
foto: Stockfood
foto: Stockfood

Kakao je sirovina koja se dobija sušenjem i mlevenjem nekih delova biljke kakaovac koji se koriste za pravljenje čokolade. Inače, kakao je u Evropu prvi doneo Kristofer Kolumbo 1502. godine iz Amerike, odakle i potiče. Svako seme kakaoa sadrži i do 50 odsto masti od koje se pravi i maslac, a tu je i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini od 200 do 400 metara, u području Amazona i u blizini reke Orinoko.

Kakao raste na drveću čija prosečna visina iznosi 4-8 metara i spada u zelene biljke iz porodice Sterculiacea. Pulpa kakaoa koristi se za pravljenje sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može da se jede i čitav plod. Sirovi kakao u zrnu, komadićima ili prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranljivijih namirnica na svetu i spada u kategoriju superhrane.

 

KAO LEK

Kakao se od davnina koristi kao medikament, a nadaleko je poznat kao biljka koja čuva organizam od uticaja slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i mnogih vrsta kancera. Takođe, odličan je izvor gvožđa, reguliše nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje i koncentraciju, smanjuje opasnost od srčanog udara, pomaže u regulaciji krvnog pritiska... Inače, kakao sadrži više od 300 hemijskih jedinjenja koja pozitivno deluju na naše zdravlje. Po svom sastavu, kakao je veoma bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite organizam od bolesti i slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja. Kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom namirnicom u svetu.

 

 

PROFITEROLE

4 osobe //  cena 960 din.

 Sastojci za testo:

• 125 ml mleka

• 200 ml vode

• 150 g brašna

• 1 kašika smeđeg šećera

• ½ kašičice soli

• 100 g maslaca

• 4 srednja jaja (ili 3 veća) i 10 g kakao praha.

 

Brašno prosejati i dodati so. U širu šerpu sipati mleko, hladnu vodi, šećer i staviti na ringlu, na srednju vatru. Kada se šećer otopi, dodati maslac i kakao prah. Pustiti da masa proključa, pomeriti je sa ringle, pa odmah umešati brašno da se sastojci sjedine. Vratiti na ringlu i kada testo počne da se odvaja od zidova šerpe, skloniti s ringle. Prebaciti u drugu posudu i ostaviti da se ohladi (ovo ne sme da se preskoči jer se jaja ne smeju dodati ako je testo još vruće). Kada se testo ohladilo, ubacivati jedno po jedno jaje i dobro izmešati testo kako bi se jaja dobro sjedinila sa ostatkom mase. Testo staviti u poslastičarski špric i istiskivati ga u vidu kupa. Svaki vrh kupe mokrim prstom blago pritisnuti kako ne bi izgoreo prilikom pečenja.

Peći na 200°C, dok ne dobiju zlatnobraon boju. Ne otvarati rernu tokom pečenja.

Kada se ohlade, napuniti ih filom.

 

Sastojci za fil:

• 300 ml slatke pavlake

• 1-2 kašike šećera u prahu

• 1 šipka vanile i 10 g kakao praha

• 100 g bele čokolade

• 2 žumanca

 

Raseći štapić vanile na pola, pa nožem ostrugati unutrašnjost. Sipati slatku pavlaku u posudu, dodati šećer i unutrašnjost vanile. Umutiti u čvršći šlag mikserom. Na pari razmutiti žumanca i šećer, zatim dodati puter i čokoladu. Mešati dok se čokolada ne razmuti i napravi kompaktna masa. Masu skloniti sa pare i čekati dok se ne ohladi, a zatim u ohlađenu masu umešati napravljeni šlag. Fil prebaciti u špric (koristiti nastavak za punjenje, a poslužiće i kesa za zamrzivač kojoj ste odsekli jedan kraj, ali pazite da otvor bude mali, tek toliko da stane u rupicu) i puniti profiterole tako što probušite rupicu na donjoj strani.

 

Čokoladni sos:

• 200 g kakao table

• 30 g maslaca

• 125 ml mleka

Kakao  i maslac otopiti na pari. Skloniti s vatre i uz mešanje postepeno dodavati mleko. Pre služenja, profiterole zaliti toplim sosom i dekorisati svežim listovima nane.

 

 

 

Opra Vinfri: Kakao kao antioksidans

Jedna od najmoćnijih žena sveta, voditeljka Opra Vinfri, sve detalje iz svog života deli sa gledaocima. Često otkriva svoje tajne, a kako želi svima da pomogne, ona je nedavno priznala da je njen izvor mladosti, ali i glavni antioksidans, upravo sirovi kakao koji često konzumira.

 

makonda-tracker