Prehlada – kako je pobediti

0
O brojnim uzrocima koji stvaraju upalu nosne sluznice, kao i o problemima vezanim za sinuse, objašnjava naša stručna saradnica Nataša Burmazević i opisuje najbolji način za njihovo suzbijanje
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prehlada je upala nosne sluznice koja nastaje zbog brojnih uzroka. Znaci prehlade su curenje iz nosa, začepljen nos, kijanje, osećaj nadraženosti u nosu. Poznajemo infektivnu prehladu (upalnu), alergijsku (zbog preosetljivosti), strukturnu (zbog anatomskih nepravilnosti u nosu) i trudničku (zbog hormonskih promena u trudnoći). Sinusitis je upala sluznice paranazalnih šupljina koje se nazivaju sinusi. Pogađa čak 14 odsto ljudi, češće obolevaju žene jer su obično više u kontaktu s decom. Najčešće su prehladne upale, koje su posledica infekcije virusima ili bakterijama, zatim upale zbog alergije, odnosno reakcije preosjetljivosti, a najređe su gnojne upale sinusa.

 

ŠTA SU SINUSI

Sinusi su simetrično smešteni vazdušni prostori u kostima lobanje u području oko očiju i iza nosa. Sinusne šupljine  zagrevaju, vlaže i filtriraju vazduh koji udišemo. Postoje četiri para sinusa: frontalne sinuse iznad očiju, u području obrva, maksilarne sinuse unutar svake jagodične kosti, etmoidne sinuse iza korena nosa i između očiju, sfenoidne sinuse iza etmoidnih, u gornjoj regiji nosa i iza očiju.

Faktori koji uzrokuju upalu i otečenost sluzokože nosa (prehlada, alergija) ili ometaju protok vazduha i sekreciju sluzi (polipi u nosu) indirektno ili direktno utiču na funkciju i prohodnost sinusa. Otečena sluzokoža nosa može zatvoriti otvor sinusa i sprečiti pravilnu ventilaciju i izjednačavanje pritiska u nosu i sinusima. Tako nejednak pritisak u sinusu uzrokuje bol. Isto tako sluz, koja se u normalnim uslovima prirodno stvara u sinusima i služi za održavanje vlažnosti sluznice i odstranjivanje bakterija koje se tamo nađu, zaostaje u sinusu, stvarajući pritisak i izazivajući bol. Tako je sinus ispunjen sluzi bez mogućnosti čišćenja i izmene vazduha pogodno mesto za nastanak infekcije, odnosno naseljavanja bakterija ili umnožavanje onih koje se tamo već nalaze.

 

AKUTNI SINUSITIS

Akutni sinusitis najčešće nastaje kao posledica prehlade ili alergije, koje stvaraju preduslove za nastanak infekcije. Najčešće je uzrokovan bakterijama ili virusima, mnogo ređe gljivicama. Uglavnom traje nekoliko dana do tri nedelje. Tipični simptomi akutnog sinusitisa su zapušen nos, pojačana sekrecija, osećaj pritiska i bol u području zahvaćenoga sinusa te može biti prisutna glavobolja, najčešće jutarnja, kao i povišena temperatura. Simptomi i mesto najjačeg pritiska i boli variraju u zavisnosti od toga koji je od sinusa najjače pogodan upalom. Tako se može javiti bol u uhu i vratu, zubobolja, gubitak čula mirisa, suzenje očiju. Od opštih simptoma najčešće su izraženi umor i iscrpljenost.

 

HRONIČNI SINUSITIS

Hronični sinusitis je posledica čestih akutnih upala sinusa, naročito ako nisu pravilno lečene. Simptomi hroničnog sinusitisa ne razlikuju se znatno, osim što duže traju, a kod nekih osoba se nikada potpuno ne povlače nego se u određenim situacijama pogoršavaju. Najčešće ga uzrokuju gram-negativne i anaerobne bakterije i gljivice. Osobe koje su sklone alergijama ili boluju od alergija koje se manifestuju simptomima u disajnim putevima (astma, polenska kijavica i slično) zbog sklonosti akutnim upalama sinusa vrlo često obolevaju od hroničnog sinusitisa. Svaka prehlada predisponira pacijenta za pojavu akutnog bakterijskog rinosinusitisa, pa bolest najčešće i nastaje kao sekundarna bakterijska infekcija nakon prehlade. U toku jedne godine deca imaju šest do osam, a odrasli dve do pet epizoda akutnog virusnog rinosinusitisa. Akutni virusni rinosinusitis (prehlada) jeste oboljenje koje podrazumeva prisustvo simptoma akutne upale gornjih disajnih puteva u trajanju do 10 dana. U slučaju alergijskih upala pacijenti se žale na povremenu ili stalnu kijavicu, zapušen nos, pojačanu sekreciju i svrab u nosu. Nealergijski sinusitis može biti uzrokovan devijacijom nosnog septuma, nosnim polipima, deformitetima nosa i nosnih kostiju, hormonskim promenama, preteranom upotrebom kapi i sprejeva za nos... Dominantan simptom je, pre svega, zapušen nos uz glavobolju i osećaj punoće u licu. Neretko su kod dece zahvaćeni i ždrelo, srednje uho i grkljan. Infektivni rinitis uzrokovan je bakterijama, gljivicama ili virusima što je najčešće slučaj. Loše kontrolisan i lečen rinitis vodi u sinusitis.

 

RINOSINUSITIS

Kada su upalnim procesom zahvaćene ne samo sluznica nosa, već i sluznice sinusa (paranazalnih šupljina), govorimo o rinosinusitisu. U slučaju alergijskih upala pacijenti se žale na povremenu ili stalnu kijavicu, zapušen nos, pojačanu sekreciju i svrab u nosu. Često se uz te simptome javljaju i glavobolja, osećaj punoće u licu, slabost, malaksalost i poremećaj spavanja, a neretko su prisutni i svrab i suzenje očiju. Alergijske upale sinusa mogu biti sezonske ili celogodišnje, u zavisnosti od toga na šta je pacijent alergičan. Ako se radi o polenu drveća, trava i korova, onda je alergija prisutna u sezoni cvetanja ovih biljaka. Veći je problem ukoliko je pacijent alergičan na prašinu, grinje, dlake kućnih ljubimaca i slično jer je to cele godine prisutno u njegovom okruženju. Ako se testiranjem ne dokaže alergija na specifične materije ili ne postoje drugi parametri koji ukazuju na alergijske reakcije, a dokazano je prisustvo dugotrajne upale u nosu i sinusima, radi se o hroničnom (nealergijskom) rinitisu.

 

NAČIN LEČENJA

Sinusitis je veoma čest u toku zime i ako se neadekvatno leči može trajati mesecima ili godinama. Veća je verovatnoća da će ljudi sa drugim alergijskim oboljenjima, na primer astmom, razviti sinusitis.

Učestalost sinusitisa kod pacijenata koji boluju od astme kreće se od 40 do 75 odsto. Veoma je važno što ranije započeti pravilno lečenje prehlade, gripa i svake druge infekcije disajnog sistema. Svi znamo da nam biljni čajevi, odmor, raznovrsna i uravnotežena ishrana, kretanje na svežem vazduhu i inhalacije mogu pomoći na prirodan način. Da biste što pre ozdravili i vratili se u školu ili na posao, preporučujemo vam biljne preparate koji će vam pomoći kod pomenutih tegoba.

Nataša Burmazević

 

makonda-tracker