Dijabetesna polineuropatija - kako je prepoznati?

2
Zbog čega nastaje, ali i kako se leči dijabetes, bolest koja je u ekspanziji tokom poslednjih nekoliko decenija objašnjava naš stručni saradnik Dr Ivan V. Marjanović, neurolog
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Polineuropatije u medicinskom smislu predstavljaju oštećenje više perifernih nerava. U odnosu na uzrok njihovog nastanka, neuropatije se dele na nasledne, gde se nasleđuje izmenjeni gen koji se nalazi u osnovi nastanka bolesti, i stečene, gde različiti uzročnici iz spoljašnje sredine (kao što su toksini, lekovi, alkohol…) ili produkti izmenjenog metabolizma (kod dijabetesa, bubrežnih i malignih bolesti) dovode do oštećenja perifernih živaca. Među svim stečenim neuropatijama, najčešća i najznačajnija je dijabetična polineuropatija koja se javlja u oko 40 odsto svih obolelih od dijabetesa. U razvijenim zemljama Evrope i SAD u poslednjih desetak  godina dijabetes pokazuje tendenciju značajnog porasta (4-6 odsto populacije), što znači da danas više od 250 miliona ljudi boluje od dijabetesa, a da oko 100 miliona ima simptome dijabetesne neuropatije. Već za desetak narednih godina očekuje se da će ovaj broj biti još veći i da će oboleti do pola milijarde ljudi, što jasno ističe značaj ovog problema.

Story: Zašto nastaje dijabetesna polineuropatija?

- Loša kontrola vrednosti šećera u krvi sa održavanjem njegovih visokih vrednosti, kao i duže trajanje dijabetesa, uz moguću dodatnu ulogu rizičnih faktora kao što su povišen krvni pritisak, starost, visina, pušenje i poremećaj metabolizma lipida, glavni su uzročnici nastanka ove bolesti.  Dijabetičnu neuropatiju karakteriše  gubitak nervnih vlakana i ona se javlja kod dijabetes mellitusa tip 1 (koji počinje u detinjstvu i mladosti) i kod dijabetes mellitusa tip 2 (bolest počinje u srednjem i kasnijem životnom dobu), što sugeriše zajedničke mehanizme nastanka zasnovane na hronično lošoj regulaciji visokih vrednosti šećera u krvi. Značaj ove komplikacije dijabetesa jeste u tome što njeni simptomi mogu biti jako neugodni za pacijenta, značajno smanjuju kvalitet života obolelog i dovode do težeg invaliditeta, što predstavlja veliki medicinski i socioekonomski problem. Treba napomenuti da se u svetu danas na svakih 30 sekundi uradi jedna amputacija stopala kao posledica komplikacija nastalih zbog šećerne bolesti.

Story: Koji su simptomi dijabetesne polineuropatije?

Kliničke manifestacije dijabetesne neuropatije obuhvataju senzitivne, motorne i autonomne simptome. Pacijenti  se najčešće javljaju neurologu zbog  senzitivnih smetnji, u vidu osećaja žarenja, trnjenja, mravinjanja, bockanja u rukama i/ili nogama, a znatno ređe može da se javi i otežan hod sa slabošću mišića nogu. Međutim, pacijent sa šećernom bolešću može da ima oštećenje perifernih nerava a da nema nikakve ili veoma diskretne simptome koji ga ne dovode lekaru.  I pored odsustva jasnih simptoma, neurolog je dužan da pre svega detaljnim neurološkim, a potom i elektroneurografskim i ultrazvučnim pregledom (posebno kod carpal tunel sindroma koji je često prisutan kod ovih bolesnika), ali i uz primenu sofisticiranih testova autonomne disfunkcije, potvrdi ili isključi prisustvo nekog oblika dijabetesne neuropatije.

Story: Kako i kada započeti  lečenje?

- Imajući u vidu učestalost dijabetesne neuropatije, kao i kliničku prezentaciju koja može dovesti do izražene onesposobljenosti pacijenta, nameće se pitanje mogućnosti pravovremene i adekvatne

terapije ovog oboljenja. Ona s jedne strane obuhvata preventivnu terapiju pacijenata obolelih od dijabetesa, a sa druge strane terapiju već nastale i razvijene bolesti. Možemo slobodno reći da je preventivna terapija čak značajnija jer ona sprečava nastanak simptoma, a samim tim i kasniju eventualnu onesposobljenost pacijenta. Ona obuhvata čitav niz mera i postupaka, a pre svega održavanje dobre kontrole glikemije, sa vrednostima glikoliziranog hemoglobina (HbA1c) ispod 6,5 odsto i maksimalnim glikemijama posle obroka ispod 10 mM/L, izbegavanje uzimanja alkohola i pušenja, redovnu fizičku aktivnost bolesnika, i kontrolu arterijskog pritiska, kao i  povišenih vrednosti masnoća u krvi. Terapija razvijene dijabetične neuropatije podrazumeva primenu simptomatske terapije, koja je uglavnom usmerena na neuropatski bol i bez ikakvog je efekta na proces nastanka  neuropatije, kao I lečenje usmereno na patogenetski proces u osnovi bolesti. Značajno je istaći da je ovu terapiju potrebno što pre započeti, po mogućstvu odmah po postavljanju dijagnoze, jer se njenom ranom primenom može usporiti i ublažiti stepen i progresija oštećenja nerava.

Story: Koji su to lekovi i procedure koji su dostupni danas u  tretmanu dijabetesne neuropatije?

- Simptomatska terapija bola obuhvata korišćenje antidepresiva, antikonvulziva, opioida i lokalnih anestetika, kao i primenu fizikalne terapije, dok terapija usmerena na patogenetski proces bolesti, s obzirom na njegovu kompleksnost, sadrži više različitih grupa lekova. Na primer  alfa-lipoinske kiseline (Berlithion) i vitamini (benfotiamin-Milgamma), koji su dostupni i na našem tržištu.

Dr Ivan V. Marjanović, neurolog

Klinika za neurologiju

www.neurologija.bg.ac.rs

Klinički centar Srbije

makonda-tracker