Ima onih koji ga obožavaju, ali i drugih koji manje vole miris belog luka. Ipak, neosporno je njegovo lekovito dejstvo. Bez obzira na to što u poslednje vreme naučnici tek otkrivaju sve blagodeti ove biljke, ona ima bogatu istoriju u medicini. Hipokrat, otac savremene medicinske nauke, upotrebljavao je isparenja belog luka za lečenje grlića materice, a u srednjem veku kaluđeri su žvakali beli luk da bi se zaštitili od kuge. U oba svetska rata, kada antibiotici još nisu bili dostupni, beli luk je na bojnom polju imao važnu ulogu: za dezinfekciju rana i sprečavanje gangrene. Sovjetska vojska toliko se oslanjala na beli luk da ga je nazvala ruskim penicilinom. On je veoma koristan za zdravlje srca i krvnih sudova, pa se smatra da ima uticaja na snižavanje holesterola u krvi, regulisanje visokog krvnog pritiska i sprečavanje preuranjene ateroskleroze.
KAO MEDIKAMENT
Glavni aktivni sastojak belog luka je alin, supstanca iz koje u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan oštar miris. Najbolje je i najdelotvornije konzumiranje neprerađenog sirovog belog luka. Tada on najbolje deluje na smanjenje nivoa holesterola u krvi, a ima i više drugih pozitivnih učinaka u suzbijanju ateroskleroze. Beli luk deluje i antikancerogeno (ima negativno delovanje na rast i razvoj tumora), antioksidantno (uništava štetne slobodne radikale), antibiotsko i fungicidno (sprečava nastanak infekcija). Ipak, postoji lek i za one koji ne podnose beli luk i teško ga vare, njima se preporučuju kapsule sa ekstraktima ove lekovite biljke. Beli luk se preporučuje za jačanje imuniteta, pročišćavanje krvi, kao i svim onim osobama koje imaju povećan rizik od ateroskleroze.
SVE BLAGODETI
Beli luk pomaže pri lečenju mnogih bolesti i tegoba kao što su akne, alergijski rinitis, astma, kod bolesti srca i krvnih sudova, glavobolje, gljivičnih infekcija, grčeva, gubitka koncentracije, depresije, infarkta, kandide, kašlja, nervoze, nesvestice, proliva, opadanja kose, razdražljivosti, skleroze...
RECEPT
Fokaćo sa maslinama i belim lukom
SASTOJCI:
500 g belog brašna
kockica svežeg kvasca (ili kesica suvog)
325 ml vode
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
4 kašike maslinovog ulja
4 čena belog luka
1 manja glavica crnog luka
suvi ruzmarin
5 kašika maslinovog ulja
krupna morska so
10 crnih maslina bez koštice
PRIPREMA: Uzeti pola čaše od pripremljene vode i zagrejati, pa razmutiti kvasac. U posudu za mešenje sipati brašno, dodati šećer, so, kvasac, ostatak vode i ulje. Umesiti varjačom testo i ostaviti ga da naraste oko 45 minuta na toplom. Na pleh staviti papir za pečenje. Istresti testo na pleh, namašćenim rukama ga razvući i ostaviti da raste još 20 minuta. Za to vreme naseckati masline i iseći luk na kriške. Izgnječiti beli luk, dodati ga u činijicu sa maslinovim uljem i u to dodati i ruzmarin. U testo utisnuti masline i luk, a onda sve premazati smesom od ulja, belog luka i ruzmarina. Poprskati krupnom morskom solju. Staviti u zagrejanu rernu i peći 15 do 20 minuta na 210 stepeni.