Story Wellbeing: Kako prepoznati nedostatak hormona?

1
Problem sa disbalansom hormona sve je češći u poslednje vreme kod brojnih žena, a na koji način možemo da prepoznamo simptome, ali i koji su uzroci i posledice otkriva naš stručni saradnik dr Dejan G. Čubrilo, docent medicinske fiziologije, specijalista medici
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

U organizmu žene delovanje polnih hormona estrogena i progesterona po svojoj fiziološkoj funkciji ima za cilj da telo održava u stanju optimalnog psihičkog i fizičkog zdravlja. Uglavnom se proces starenja i godine vežu za nedostatak ovih hormona. Nažalost, sve je veći broj veoma mladih žena koje se žale i na fizikalnom pregledu pokazuju veliki broj simptoma koji su posledica značajnog nedostatka polnih hormona.

Estrogen i progesteron bi trebalo da su konstantno u stanju ravnoteže. Ova dva hormona ostvaruju potpuno suprotne efekte u organizmu. Za razliku od estrogena koji ima zadatak da telo zadržava vodu, progesteron s druge strane deluje kao diuretik.

Story: Kako progesteron smanjuje oticanje?

- Na prvom mestu blokira receptore u bubregu za hormon (aldosteron) čiji je glavni zadatak da ne dozvoljava gubljenje vode putem bubrega. Na drugom mestu progesteron blokira receptore za estrogen posebno u grudima i materici. Ovaj diuretični efekat nije vezan za sintetičke progestagene koji su androgenog porekla i strukturno se razlikuju od prirodnog progesterona. Iz tog razloga ne možemo da očekujemo efekat gubitka tečnosti zbog uzimanja hormonske terapije, ali to će zasigurno smanjiti oticanje grudi i umanjiti efekte estrogena.

Kontrola mesečnog ciklusa ostvaruje se delovanjem progesterona koji limitira proliferaciju endometrijuma, dok estrogen pojačava nivo menstrualnog krvarenja. S obzirom na svima poznate fluktuacije raspoloženja u toku ciklusa kod žena, jasno je da i u ovom slučaju polni hormoni ostvaruju suprotne efekte. Estrogen deluje na takozvani simpatički nervni sistem koji nije pod kontrolom naše volje i na psihološkom planu pojačava nivo budnosti, vitalnosti i mentalne usredsređenosti. Ukoliko estrogen dominira na ovom planu u odnosu na progesteron, to može biti uzrok velikih nervoza i uznemirenosti kod žena. S druge strane, progesteron ima za cilj da umiruje emocije.

Story: Kakav cilj ima estrogen?

- Uopšteno gledano, estrogen ima za cilj da žensko telo učini što ženstvenijim. Utiče na njegovo oblikovanje, uvećanje grudi i karlice, kožu čini prokrvljenom, a stimulisanjem zida materice aktivira se menstrualni ciklus. Značajan efekat o kome se malo govori jeste i njegov značajan uticaj na vlaženje vagine, održavanje zdravog libida, ženskog glasa i, naravno, inicijaciju ovulacije. Zasebno dejstvo progesterona uglavnom se vezuje za drugi deo ciklusa gde on priprema matericu za prihvatanje oplođene jajne ćelije.

Story: Koji faktori utiču na nivo proizvodnje estrogena i progesterona?

- Intenzivna i dugotrajna fizička opterećenja, kao i česti seksualni odnosi, utiču na pojačanu potrošnju polnih hormona i na taj način smanjuju njihovu količinu u organizmu. Pored toga, jaki emotivni stresovi utiču na smanjenje stimulatora polnih hormona na nivou mozga, što posledično smanjuje nivoe oba hormona. Značajno je podvući  da se unošenjem hrane bogate proteinima i zasićenim mastima značajno pospešuje proizvodnja polnih hormona, za razliku od konzumiranja prostih šećera i hrane bogate vlaknima koja značajno smanjuju nivoe polnih hormona.

Story: Kada se pojavljuje nedostatak polnih hormona?

-Žene koje imaju nedostatak estrogena od ranog puberteta pokazuju znake seksualne nezrelosti, dok one kod kojih se pojavi nedostatak estrogena u odraslom dobu poseduju seksualnu zrelost, ali ispoljavaju simptome slične menopauzi. S obzirom na to da progesteron primarno kontroliše nivo estrogena, u slučaju manjka progesterona primetiće se pojačanje estrogenskih seksualnih karakteristika, prvenstveno uvećanje grudi.

 

Ksenija Konić

makonda-tracker